They're My Best Buddies

Monday, 30 September 2013

Perlunya Hati Yg Kuat Di Dalam Bersabar

 

Sabar
Perkataan yg amat mudah untuk disebut
Lebih mudah lagi nak ungkapkan pada seseorang yg sedang dilanda kesedihan
Tapi..mudah ke nak menerima ungkapan sabar tu..??

Mudah..jika kita punya hati yg kuat
Ya
Itulah hakikatnya
Setabah mana pun kita
Sekiranya hati kita lemah
Sukar untuk kita memujuk diri kita untuk bersabar

Wahai hati,
Bertabahlah
Kuatlah engkau untuk terus bersabar
Berpeganglah pada janji Allah S.W.T
Sesungguhnya, DIA tidak memungkiri janji


p/s : jiwa sangat kacau T_T



~ Dylla Abas ~

Friday, 27 September 2013

Pengisian Jumaat (15)

 



p/s : manusia memang tak pernah puas hati...wallahu'alam



~ Dylla Abas ~

Antara Duit Dan Kesihatan

 

Alhamdulillah
Allah S.W.T masih memberi kesihatan yg baik untuk aku meneruskan hidup
Mencari rezeki yg halal
Dan yg paling penting...dapat beribadah kepada-Nya

Jika diberi pilihan
Antara duit dan kesihatan
Korang pilih yg mana...?

Kalau tanya aku...secara jujurnya aku lebih pentingkan kesihatan
Duit tu bila-bila masa boleh cari
Kalau diri tak sihat...duit melayang juga kan

Ada orang yg memilih duit lebih dari kesihatan
Baginya..kesihatan tu perkara kedua yg perlu dititikberatkan selepas mencari duit
Hmm...wallahu'alam
Aku rasa kerja sia-sia je kalau dah penat cari duit tapi kena bayar bil hospital/klinik sebab kesihatan yg tak berapa nak bagus

Apapun, tepuk dada tanyalah selera
Diri kita tanggungjawab kita
Janganlah buat sesuatu yg boleh memudaratkan


p/s : lebih baik kena potong gaji dari terlantar tak bermaya

Thursday, 26 September 2013

Bila Hati Dah Sayang

 

Tajuk tak boleh blah!
Suka sangat la nak bercakap pasal hati kan
Padahal kerja tengah menimbun ni Dylla oii..!!
 November ni ada konvokesyen yg ke-13 untuk Unirazak
Jadi, banyak benda yg nak kena settle
Tugas aku tak la sesusah mana pun
Exhibition & Sponsorship
Cuma...kadang-kadang merungut juga bila kena buat semua ni
Hey...tak baik la buat kerja merungut, Dylla!!

Okay...back to the topic
Bila hati dah sayang
Apa yg akan jadi...??
Huish...jangan ditanya!
Bila hati dah sayang..macam-macam benda boleh jadi tau

Ada yg sanggup buat apa saja untuk yg disayangi
Yg pasti
Bila rasa sayang tu dah mula wujud dalam hati
Seseorang tu pasti akan jadi lebih sensitif
Semua perkara pun akan menjadi lebih serius

Kalau dulu..tak kisah pun diri tak diutamakan
Tapi...bila hati dah sayang
Mula la nak rasa merajuk bagai
Mula la nak buat perangai
Ish..ish..ish..

Walau apapun
Maruah diri harus dijaga
Jangan disebabkan rasa sayang
Semua benda pun tak dipedulikan lagi
Peace ^_^


p/s : peringatan buat diri sendiri (",)


Tuesday, 24 September 2013

Final Shots With Mr.Fuji

 

Date : September 14th, 2013
Venue : Colmar Tropicale Bukit Tinggi 














Dengar Apa Yg Perlu

 
 

"Jangan bazirkan masa anda untuk memberi penjelasan
Kerana manusia hanya akan mendengar apa yg mereka mahu dengar"

Hmm..mendalam betul maksud kata-kata ni bagi diri aku
Bila difikirkan balik, memang betul pun
Kadang-kadang...kita je yg rasa perlu untuk jelaskan tentang sesuatu perkara
Tapi, orang yg mendengar tu..nak ke diorang dengar semua yg kita nak jelaskan..??
Mungkin ada yg nak dengar sebahagian je
Atau mungkin ada yg nak dengar semua
Tapi yg banyaknya...TAKDE yg nak mendengar!!
Biasalah..bila dah melibatkan "penjelasan"..mestilah ada sedikit bebelan kan
Siapa yg suka kena bebel..??

Yg lebih teruk lagi bila orang yg mendengar penjelasan tu tak ambil peduli pun
Dalam erti kata lain
Masuk telinga kiri...keluar telinga kanan
Masa tu terasa juga la "sia-sia je aku explain kat dia ni.."

Walau apapun
Dylla...bercakap benda yg perlu dan dengar apa yg perlu saja
Tak payah nak pening-pening kepala dengan kerenah orang lain
Lain orang memang lain la ragamnya
Lumrah manusia, rambut sama hitam...tapi hati lain-lain (",)


p/s : hati kering
 

 


Solat and The Day of Judgement

 

**A story to be shared...hopefully it may be benificial to all..in shaa Allah**

There were only 15 minutes left before Isya'
He quickly made Wudhu' and performed Solatul Maghrib
While making Zikir, he again remembered his grandmother
and was embarrassed by how he had prayed
His grandmother prayed with such tranquility and peace
He began making Du'a and went down to make Sujud
and stayed for a while

He had been at work all day and was tired...so tired
He awoke abruptly to the sound of noise and shouting
He was sweating profusely
He looked around
It was very crowded
Every direction he looked in was filled with people
Some stood frozen looking around
Some were running left and right
Some were on their knees with their heads in their hands...just waiting
Pure fear and apprehension filled him as he realizedwhere he was
His heart was about to burst
It was the Day of Judgement!

When he was alive, he had heard many things about the questioning on the Day of Judgement
But that seemed so long ago
Could this be something his mind made up..?
No, the wait and the fear were so great that he could not have imagined this
The interrogation was still going on
He began moving frantically from people to other people
To ask if his name had been called
No one could answer him
All of sudden, his name was called
And the crowd split into two and made a passageway for him
Two angels grabbed his arms and led him forward
He walked with unknowing eyes through the crowd
The angels brought him to the centre and left him there
His head was bent down and his whole life was passing in front of his eyes like a movie
He opened his eyes but saw only another world
The people were all helping others
He saw his father running from one lecture to the other...
spending his wealth in the way of Islam
His mother invited guests to their house and one table was being set while the other was being cleared

He pleaded his case...
"I too was always on this path,
I helped others,
I spread the word of Allah,
I performed my Solat,
I fasted in the month of Ramadhan
Whatever Allah ordered us to do...I did
Whatever HE ordered us not to do...I did not"
He began to cry and think about how much he loved Allah
He knew that whatever he had done in life would be less than what Allah deserved
And his only protector was Allah

He was sweating like never before
And was shaking all over
His eyes were fixed on the scale, waiting for the final decision
At last, the decision was made
The two angels with sheets of paper in their hands, turned to the crowd
His legs felt like they were going to collapse
He closed his eyes as they began to read the names of those people who were to enter Jahannam

His name was read first
He fell on his knees and yelled,
"How could I go to Jahannam..?? I served others all my life, I spread the word of Allah to others.."
His eyes had become blurry ans he was shaking with sweat
The two angels took him by the arms
As his feet dragged, they went through crowd and advanced toward the blazing flames of Jahannam
He was yelling and and wondered if there was any person who was going to help him
He was yelling of all the good deeds he had done
How he had helped his father, his fasts, prayers, the Noble Quran that he read,
he was asking if none of them would help him.

The Jahannam angels continued to drag him
They had gotten closer to the Hellfire
He looked back and these were his last pleased
Had not Rasulullah S.A.W said,
"How clean would a person be who bathes in a river five times a day, so too does Solat performed five times cleanse someone of their sins..?"

He began yelling,
"My prayes? My prayers? My prayers?"
The two angels did not stop, and they came to the edge of abyss of Jahannam
The flames of the fire were burning his face
He looked back one last time
But his eyes were dry of hope and he had nothing left in him

One of the angels pushed him in
He found himsef in the air and falling towards the flames
He had just fallen 5 or 6 feet when a hand grabbed him by the arm and pulled him back
He lifted his head and saw an old man with a long white beard
He wiped some dust off himself and asked him,
"Who are you"
The old man replied,
"I'm your prayes.."
"Why are you so late! I was almost in the fire! You rescued me at the last minute before I fell in!"

The old man smiled and shook his head,
"You always performed me at the last minute, did you forget..?"

At the instant, he blinked and lifted his head from Sujud
He was sweat
He listened to the voices coming from the outside
He heard Adzan for Isya'
He got up quickly and performed his Solat
Allahuakbar!


p/s : Solat itu tiang Agama..jangan ditinggalkan jangan pula dilengahkan

My Heart...Please Be Strong

 

Tajuk je omputih
Tapi entri ni dalam bahasa Melayu ye..harap maklum (>_<)

Lately, hati aku ni sentiasa dicabar dan diduga
Macam-macam benda yg jadi
Macam-macam hal yg datang
Ada masa aku tersentap juga
Ada masanya aku cuba untuk buat tak tahu
Dan ada masanya aku rasa hati ni semakin tak mampu nak bertahan
Dah tua agaknya
So...hati pun ikut tua juga la..huhu ^_^

Pernah tak korang bayangkan kalau kita ni takde hati..apa jadi ye..??
Hmm..takde hati tu dah jadi macam penjenayah la pula
Boleh buat sesuka hati tanpa memikirkan orang lain
Tak bestnya jadi penjenayah..!!

Hati ni besar fungsinya dalam tubuh badan kita
Dari sudut saintifik...hati ni merupakan organ yg terpenting di dalam proses metabolisma
Selain itu, hati juga berfungsi untuk menyimpan glikogen, mensintesis protein plasma, dan menyahtoksik dadah

Kalau dari sudut psycology, hati ni tempat kawalan perasaan
Eh...ye ke..??
Macam tulah lebih kurang
Apa-apa yg berkaitan dengan perasaan...
marah, benci, suka, rindu dan sebagainya
Asalnya dari hati
Kalau takde hati, macam mana nak rasa semua tu kan...?

Disebabkan hati ni merupakan organ yg sangat penting
Saintifik atau psycology
Kena la jaga hati tu baik-baik kan
Jangan sampai dia sakit atau rosak
Bila sampai satu tahap hati tu gagal berfungsi dengan baik
Diri kita pun tak berfungsi juga la jawabnya

Jadi...HATI ku yg tercinta
Tolong la bertahan
Tolong jadi lebih kuat
Supaya aku boleh terus hidup (",)


p/s : pagi-pagi cakap pasal hati...sakit hati agaknya aku ni

Monday, 23 September 2013

Life is Uneasy but Worthy

 



p/s : chaiyok..chaiyok!!

1001 Cerita

 

Lama sungguh aku menyepi
Bukan takde apa yg nak dikongsi
Cuma..........
Mood ni kejap okay kejap tak okay
Sementara nak tunggu mood tu okay..aku kumpul la dulu beberapa cerita
Ada la juga benda nak update kat blog buruk ni kan

Ada beberapa kejadian yg berlaku dalam hidup aku sepanjang aku tak berblog ni
Rasa sedih juga bila diingatkan balik
Minggu pertama bulan September yg lepas
Aku dikejutkan dengan berita yg paling tak best
Ayah dah serahkan rumah kat kampung tu atas nama adik dia
Sumpah sedih!
Lepas ni aku takde kampung lagi
Takde lagi Slim River dalam hidup aku T_T
Aku pun tak tahu kenapa ayah buat macam tu
Tulah satu-satunya kenangan arwah atuk dan opah
Bila dah bertukar milik ni..faham-faham jelah
Ayah...ayah....

Masuk minggu kedua bulan September
Rumah aku di Cheras dipecah masuk!
Lahaulawalaquwataillabillah
Sadis wehhhh @_@
Lappy aku hilang
DSLR dengan Flash pun hilang
Cincin aku pun hilang juga
Housemate aku kehilangan lappy je
Sedih...memang rasa nak menangis
Tapi, masa sampai rumah tu...aku hanya mampu ketawa je
Ketawa tengok keadaan bilik aku yg teramatlah bersepah!
Sumpah...aku sendiri tak pernah sepahkan bilik aku macam tu
Tak tahu nak gambarkan perasaan tu macam mana
Paling sedih bila aku ternampak beg DSLR aku tercampak kat tepi tangga
Ya Allah...speechless!
Menggigil juga la tangan aku kutip balik beg tu
Bawa naik ke rumah dengan perasaan yg sangat bebal
Bila tengok isi beg dah takde...lagi la rasa nak menangis
Dah la DSLR tu abang yg hadiahkan
Bila mengadu kat abang...dia pun tak terkata apa T_T
Buat police report...tapi buat syarat jelah
Diorang pun macam nak tak nak je layan
Kitaorang bukan mangsa kecurian yg pertama
Jadi...itulah hakikatnya yg terpaksa kitaorang hadapi bila tak dapat layanan yg sepatutnya

Dan........
Sabtu yg lepas
Housemate aku begnya diseluk pula di Jalan TAR
Handphone dia pula hilang
Astaghfirullahal'adzim
Bertimpa-timpa dugaan Allah yg datang
Bila diingatkan balik...aku tak tahu masa bila pencuri tu sempat seluk beg kawan aku ni
Cepat tangan sungguh!

Apapun...moga-moga dengan dugaan macam ni akan buat kitaorang jadi lebih tabah
Sedih tu memang la sedih
Tapi...dah ditakdirkan bukan rezeki aku
Moga Allah memberi balasan yg setimpal terhadap pencuri-pencuri tu
Allah tu Maha Adil kan
Redha jelah Dylla ^_^

 
Hanya tinggal kenangan
Gonna miss you Mr.Fuji T_T



p/s : akan kembali aktif berblog lepas ni...in shaa Allah (",)
 
 
 

Friday, 6 September 2013

Minggu Kemalasan

 

Sepanjang minggu ni, memang semua perkara dilakukan dengan perasaan malas
Bila dah rasa malas tapi masih tetap nak melakukan sesuatu, sangatlah tak menjadi hasilnya
Malas ni bukan sekadar malas nak update blog, tapi rasa malas nak buat semua
Bangun tidur pun malas, nak pergi mandi pun malas, nak cari makan pun malas
Rasa lebih senang bersantai-santai di atas tilam sambil ditemani oleh mr.Teddy gemok >_<
Dan yg lebih menariknya, attendance kerja aku sepanjang minggu ni merah belaka
Pecah rekod betul la Dylla..!!

Bermula dari hari Isnin, beberapa department di tempat kerja aku mengadakan Jamuan Raya
Tugas aku mudah je..rebus laksa sebanyak 3 bungkus malam sebelum jamuan tu
Tapi, berlaku pula kejadian tangan melecur masa nak merebus laksa
Mood terus down sepanjang malam dan sepanjang hari Isnin tu!
Dan akibatnya, hari Selasa tu aku m.c disebabkan demam tangan melecur...adoiii
** tak pernah mengalami kejadian melecur sepanjang hidup..tulah 1st time kena **

Rabu tu pula, dengan tray yg dah menimbun, jadi masuk ofis dengan perasaan yg sangat bebal
Cuba selesaikan semua kerja dengan kadar segera sambil-sambil BW
Memang tak boleh fokus!

Semalam, cuba nak jadi rajin dengan buat kerja-kerja filing
Tapi..............
tudiaaaa..rupa-rupanya dah 4 bulan aku tak buat filing!
Masuk je bilik file tu, tengok dokumen aku elok je tersusun atas rak
Files pun kosong je..cantik je lagi ring dia..hahahaha
Jadi, hampir setengah hari aku siapkan kerja filing tu
Alhamdulillah...berjaya juga aku siapkan ^_^
Bila kat rumah, satu apa pun tak nak buat
Tidur pun lewat
Dok belek-belek novel, main remote tv, bla bla bla
Bila dah tidur pun lewat, memang la bangun pun liat kan
Apala nak jadi dengan kau ni Dylla..??
Apapun, bersyukur sangat sebab walaupun dengan 1001 alasan malas ni...
aku masih gigih meneruskan rutin harian seperti biasa (",)


p/s : beratnya mata ni..rasa nak terpejam je..lambat lagi ke nak balik???



~ Dylla Abas ~


Wednesday, 4 September 2013

20sen Punya Hal

 

Rasanya belum terlambat untuk update kisah 20sen yg menjadi topik hangat sehari dua ni
Iye...harga minyak petrol naik lagi..yeay!!
Seperti yg dijangka..cuma tunggu masa je dan akhirnya menjadi nyata
Ron95 telah dinaikkan harga sebanyak 20sen dan kini menjadi MYR 2.10/liter
Pandangan aku...?? Entah la...susah nak cakap
Nak cakap tak kisah pun orang marah...nak cakap kisah pun kena marah
Jadi..tutup mulut..duduk diam-diam..baca je komen-komen semua orang

Bila minyak petrol naik harga..semua orang bising
Macam-macam status naik
Macam-macam cerita keluar
Dan bila minyak petrol naik harga...barang-barang lain semua nak naik harga juga
"Harga barang makin naik..gaji je yg tak naik-naik.."
Klise okay!

Walaupun aku tak drive ke tempat kerja..tapi bila harga minyak petrol naik ni buat aku termenung juga la
Memikirkan orang lain yg terpaksa mem"budget" semula monthly expenses diorang
Tapi..itu la hakikatnya yg terpaksa kita lalui

"Pangkah lagi BN...ini la hadiah yg diorang bagi...!!"
Eh...boleh ye cakap macam tu...?
Aku ni bukan la pro BN sangat..tapi tak perlu kot keluar ayat-ayat macam tu
Semua benda dalam dunia ni akan naik kan
Apa benda yg tak naik-naik...??
Eh ada...harga kereta!! huhu >_<

 
 p/s : lebih senang memikirkan hidup yg sentiasa tenang dan aman dari buat kecoh kt FB pasal harga minyak petrol naik (",)



~ Dylla Abas ~