They're My Best Buddies

Thursday, 31 January 2013

101 Rekreasi Hati (1)


Assalammualaikum W.B.T



101 Rekreasi Hati oleh Dr.Zahazan Mohamed
** Karikatur oleh Nik Wafdi Nik Jaafar **
Dah lama aku beli buku ni
Dah 3 kali khatam pun >_<
Cuma baru sekarang ada kesempatan nak share dengan korang semua
Suka dengan tagline buku ni
Buat Diriku Yang Mudah Lupa

Tapi sehari aku share 1 jelah ye
Baru ada entri yg aku boleh update setiap hari (",)


Ilmu Itu Wajib

Daripada Anas bin Malik r.a., Rasulullah S.A.W bersabda yg bermaksud :

"Menuntut ilmu adalah wajib ke atas setiap Muslim."
(Riwayat Ibn Majah dan Abu Ya'la)


Pengajarannya : Dianjurkan untuk menuntut ilmu di mana saja kita berada, kerana apa yg kita lakukan adalah mengikut ilmu yg kita ketahui.





~ Dylla Abas ~

One Step Closer (1)

Alhamdulillah. The only phrase to express my feeling nowadays. Why..?? For HIM of giving me a chance to continue this life. For HIM of blessing me with all the loves that I don't deserved. And for all the best things happened in my life, I'm grateful to have HIM. Ya Allah, syukur alhamdulillah (",)

They said, "when Allah S.W.T takes something that we think the best thing in our live, HE will replace it with something that HE planned better for us." I had to admit, and everybody must admit...it's damn true! Every single thing that happened in our live, is the thing that Allah S.W.T planned for us, a long time ago before our birth, as we call it as Lauh Mahfuz. I'm pretty sure every single Muslim in this world knows what's the meaning of Lauh Mahfuz. In a simple words, it means the destiny of someone or something that has been written by Allah S.W.T before HE created it.

And for me, life is so meaningful with this colourful destiny. Life will be more appreciated with one after another trials. All these trials left some impact in life to make us better and mature enough. But yes, sometimes me myself can't accept all the things happened. Sometimes I feel the extreme sadness of my failure. Sometimes I complain about my imperfect life. Sometimes I envy with others. And yet, I keep wondering why this and that happened to me...?? And this is a normal phase in life. Not only me, but all of us.

That's why we're are asked to always look down. Look at those people who are more suffer. Look at those people who are need more than us. Friends, please keep saying "alhamdulillah". You'll be more grateful, more thankful to life, to Allah S.W.T who's giving your life.

Not to be so confident, but I feel Allah S.W.T is answering my prayers, my 'doa'. After one by one bad and good things happened, I feel so relieved. Honestly, I'm calm. Even after 'si dia' left me. I can still smile. The real smile, the most sincere smile. And of course everything happened because of HIM. HE knows the best for me. HE gives me what I ask, what I want, what I need most in life. HE gives everything that HE planned for me. HE bless me with HIS love so that I know, the real love is just from HIM, is just for HIM. And I feel so regret to say that I ever gave my 100% love to "si dia". Astaghfirullahal'adzim. That's the big mistake in my life. And I promise it won't happen again in future. In shaa Allah.

And to start all over again isn't as easy as ABC. I need to really "redha" with everything happened, with everything that has been written in my book of life. And the most important thing, I have to be strong. Really strong so that I can continue my journey to the end. And how to be strong..? There're few ways. For me, the best way that I did is back to Allah S.W.T. Back to my nature. Love myself. Lots of "Istighfar".Self-motivation. And get ready to face a new chapter in my life.

Some friends once asked, "what is your new year resolution, Dylla...?" I have few things in my list. But there's ONE I have to carry forward from year to year. And that ONE is always make me feel mad, sad, stress and bla bla bla. And that ONE also affect my parents. Ya Allah, is that ONE can be done by this year...by this 2013...so that my "mission accomplished"...??




p/s : And what's that ONE...?? Will be continued (",)





~ Dylla Abas ~

Penangan Cinta Pertama

Assalammualaikum W.B.T
Sebelum ni aku pernah buat entri tentang Kenangan Cinta Pertama aku yg dah berakhir lama dulu. Bukan sengaja nak buka balik cerita lama. Sebab aku pun dah lama tutup buku tu. Silibus tu dah tak valid lagi dalam hidup aku. Cuma, kejadian baru-baru ni membuatkan aku teringat semula kenangan tu. Dalam entri sebelum ni, yg aku ceritakan tentang Percutian Ke Negeri Jelapang Padi tu, nak dijadikan cerita, suami kepada pengantin perempuan adalah adik kepada ex-GF mr.T. Dan mr.T tu adalah first love aku. Complicated kan...?? Hee >_<

Sebenarnya tak la complicated sangat pun. Sebab semua tu dah berlalu. Masing-masing pun dah ada komitmen masing-masing. Si kakak suami pengantin tu pun dah ada kehidupannya sendiri. Mr.T pun dah ada kehidupannya sendiri. Aku pula semakin menghampiri kepada kehidupan aku sendiri. Eh...?? Hahahaha...

Malam yg masa Family Day tu, kitaorang ada BBQ. Antara menunya ialah ikan keli. Masa tengah makan dengan mak, tetiba je mak bersuara, "mak teringat dulu si T tu suka sangat makan ikan keli ni...teringat pula dia bertenggek atas gas masa mak tengah goreng ikan keli.." Okay. Rasa sebak kejap. Sumpah aku pun teringat kenangan tu. Betapa eratnya hubungan mak dengan mr.T dulu. Macam seorang anak dengan seorang ibu. Dan mak memang tak pernah lupakan dia hingga ke saat ini =(


p/s : T...walau di mana jua awak berada, moga awak bahagia selalu (",)


~ Dylla Abas ~

Percutian Ke Negeri Jelapang Padi

Assalammualaikum W.B.T

Haish...lama sungguh la tak jenguk blog ni. Apatah lagi nak jenguk blog kawan-kawan yg lain. Cuti lama, blog pun terabai la sikit. Entri ni pun ambil masa juga nak disiapkan sebab kesibukan yg melampau di ofis ketika ini. Last week, satu kerja pun tak boleh buat sebab system down. So, minggu ni dah sistem dah okay....aku plak yg tak okay...rushing nak siapkan semua outstanding ni.

Okay...tutup kisah luahan perasaan tu. Nak cerita tentang percutian aku baru-baru ni. Cuti 5 hari ni aku ke Kedah. Tujuan asalnya sebab nak menghadiri majlis perkahwinan anak makcik aku. Hmm, takde la bercuti sangat pun. Spend masa kat rumah pengantin jelah. Tapi, majlis kali ni agak unik sikit sebab agenda di sebelah malam tu kami raikan dengan acara Family Day. Memang meriah!

DAY 1
Kami bertolak dari rumah (Bukit Beruntung) tepat jam 11.00 pagi. Adik aku yg drive hari tu. Aku jadi co-pilot je. Mak ayah jadi boss kat seat belakang...hee :p Sempat singgah kejap di RnR Jejantas Sg.Buloh. Ayah nak makan Dunkin' Donut katanya. Kami teruskan perjalanan dan keadaan hiway masa tu sangat lancar. Cuma, keadaan jadi sedikit sesak bila kami menghampiri Terowong Menora di kawasan Ipoh-Jelapang. Lepas je terowong tu, keadaan hiway lancar balik.

Cuaca masa tu sangat panas. Terik. Kami dalam kereta yg berhawa dingin tu pun berpeluh-peluh. Ayah sampai tukar baju. Pakai t-shirt yg lebih nipis. Akhirnya kami singgah di RnR Sungai Perak. Makan dan cari "angin". Selesa rasanya dapat menghirup udara segar selepas berjam-jam terkurung dalam kereta. Kami teruskan lagi perjalanan dan akhirnya sampai di Kuala Nerang, Kedah hampir jam 6.30 petang. Aku tak pasti kenapa lewat sangat kami sampai. Tapi, apa yg pasti...kami memang kepenatan. Rasa nak terus masuk cari bantal je. Tapi, memandangkan masa kami sampai tu majlis akad nikah baru je selesai dan pengantin sedang b'gambar, terpaksa la aku batalkan niat nak membuta tu.

Malam hari pertama kami tiba di sana, diadakan kenduri tahlil. Majlis tamat je, aku pun sibuk menyelit di bilik pengantin tu untuk 2 tujuan. 1 - Pengantin request nak pakai selendang masa bersanding keesokan harinya. Jadi, malam tu aku pun try macam-macam kaedah lilitan selendang yg sesuai. Kemain! 2 - Nak tidur dengan pengantin. Memang dah jadi tradisi, aku ni orang yg akan tidur dengan pengantin pada malam terakhir dia sebelum dia tidur dengan suaminya...huhu >_<





DAY 2
Tersedar dari lena seawal jam 6.00 pagi. Pengantin masa tu tengah sibuk mandi. Aku pun dok golek sini, golek sana...akhirnya pukul 6.30 pagi baru betul-betul bangun. Mak andam nak datang pukul 7.00 pagi. Terpaksa akur dengan jadual mak andam sebab dia sudi make-up kan di rumah. Kalau kat belah sana, pengantin kena datang butik mak andam untuk make up. Jadi, pengantin memang lega sikit la sebab tak payah keluar rumah. Tak kisah la siap awal sikit. Lagipun, bilik tidur pengantin tu berhawa dingin. Tak la cair make-up nya tu.




Lepas tu tugas aku la pula nak siapkan pengantin dengan selendang dia tu. Proses melilit selendang tu tak makan masa sangat. Nasib baik malam tu dah buat tutorial dulu...hehehe. Aku ni dalam tak pernah siapkan pengantin, tiba-tiba jadi tahu je nak pakaikan veil dan crown. Berangan jadi mak andam kejap. Nasib baik aku tak pandai make-up kan orang je. Kalau tak, aku suruh pengantin tu upah aku jelah. Tak payah susah-susah panggil mak andam lain. Amboi kau, Dylla!






Alhamdulillah, majlis berjalan lancar dengan aku yg secara tiba-tiba terpaksa menjadi pengapit. Aduhai...adik sedara punya pasal. Aku turutkan jelah. Bukan susah sangat jadi pengapit ni. Tayang muka je. Eh...?? Hahahaha (",)

Kebetulan, photographer (sepupu pengantin) diorang masa tu tak dapat datang. Tak dapat cuti dengarnya. Nasib baik la ada 3 DSLR masa tu (termasuk aku punya la). Kami la photographernya. Haa..kemain banyak job aku masa tu ye. Aku la pengapit. Aku la photographer. Tapi takpe. Aku suka. Kerja menangkap gambar ni memang dah sebati dalam diri...chewahhh. Dan outdoor petang tu pun kami juga la photographernya. Mesti nak buat juga. Nanti ada la kenangan untuk disimpan kan. Kebetulan, masa outdoor petang tu, ada 4 lagi pasangan pengantin baru. Meriah betul Alor Star petang tu. Masing-masing beraksi dengan pasangan masing-masing. Walaupun cuaca panas terik, muka para pengantin masa tu berseri-seri je (",)








Malamnya, kami ada acara Family Day. Memang dah diberitahu awal-awal lagi. Sebab tu aku teruja nak bercuti ke sana. Sebab ni pertama kali aku join Family Day keluarga sebelah mak. Memang sangat meriah. Macam-macam ragam. Makcik-pakcik semua sporting belaka. Malam tu, aku memang sangat bertuah rasanya. Macam-macam hadiah aku dapat. Ayah sampai perli aku, "balik-balik muka budak sorang ni yg dapat hadiah..." Hahaha...jeles ler tu! Majlis berakhir hampir jam 12.30 malam. Sengaja tunggu lepas pukul 12.00 malam sebab nak potong kek. Ada pula adik sedara aku yg sambut birthday. Lagi la meriah jadinya. Nasib baik rumah makcik aku tu jenis kat tengah-tengah bendang dan jauh dari jiran-jiran. Kalau tak mau kena ketuk pintu ni...kecoh!


DAY 3
Masing-masing dah sibuk berkemas mahu pulang. Keluarga aku pun tak terkecuali la. Mulanya, mak nak singgah di Alor Star. Nak cari asam jawa katanya. Lepas tu bila ayah cakap nanti nak singgah jumpa adik aku di Seri Iskandar, terus mak tak jadi nak cari asam jawa dia tu. "Terus singgah tempat Ekin la..." Haaa...dah rindu la tu! Sampai tak sabar-sabar nak jumpa "penawar jantung" dia tu. Adik bongsu aku tu masa kecil, mak selalu panggil dia penawar jantung. Dulu-dulu jeles gak aku. Tapi, sekarang tak lagi. Aku pula yg kadang-kadang panggil Ekin macam tu. Saja menyakat. Sebab Ekin marah gile bila dengar orang panggil dia macam tu...huhu :p

Alhamdulillah. Akhirnya kami selamat tiba di rumah jam 8.30 malam. Memang letih. Tapi, dek kerana semangat nak tengok hadiah-hadiah kemenangan aku masa Family Day tu, mak ayah pun terus jadi tak letih. Diorang pula yg teruja nak tahu apa yg aku dapat. Best gile hadiahnya! Banyaknya dapat makanan la. Kenyang la perut aku sebulan ni dengan stok makanan. Alhamdulillah, rezeki (",)

Begitulah al-kisahnya percutian aku. Dan sebab-sebab kenapa aku menyepi 4-5 hari ni....hee >_< Apapun, lepas ni aku akan kembali berblog seperti biasa. Walaupun tak buat entri baru, aku akan BW macam selalu (",)





p/s : semalam tak sempat nak BW sangat...busy!





~ Dylla Abas ~

Monday, 21 January 2013

Prihatin Ke Queen Control...???

Assalammualaikum W.B.T

Pagi yg tak berapa nak ceria. Sebab?? Isnin dengan punch-card merah...sedih!! Dah sampai awal. Tapi, pintu ofis terkunci. Dan aku pula memang tak pegang kunci ofis. Dok menunggu si pemegang kunci sampai, jam dah lepas kul 8.30 pagi. Arghhh...semangat tau tak nak merah-merah lagi...haish

Okay. Back to the topic. Semua orang tahu maksud prihatin. Dan aku yakin, semua orang juga tahu apa itu Queen Control. Bila dah sebut queen, mesti la topiknya berkisar tentang perempuan, ye tak...??

Hmm, perempuan ni mungkin sebab hati dia lebih sensitif dan naluri dia tak sama dengan naluri lelaki, menyebabkan dia lebih cenderung untuk bersikap prihatin. Dan bila perempuan prihatin, ada lelaki yg akan memahami. Tapi, ada ramai juga lelaki yg menganggapnya sebagai Queen Control. Wahai lelaki, ketahui la, prihatin dan Queen Control tu dua perkara yg amat berbeza maksudnya.

Prihatin lebih kepada mengambil tahu atau mengambil berat akan hal-hal yg berlaku di sekeliling, lebih-lebih terhadap orang yg rapat dan disayangi.

Queen Control pula memang terang-terang merupakan sikap yg tak menyenangkan semua pihak. Siapa yg suka hidupnya dikawal, kan...? Aku pun tak suka. Semua benda nak kena buat report. Semua perkara perlu diberitahu. Kalau boleh, 24 jam mesti berkepit dengan si dia je. Haishhh...letih!

Kenapa nak cakap pasal topik ni..? Sebab aku rasa aku ni kategori prihatin. Aku tak kisah la orang-orang sekeliling yg rapat dengan aku ** terutamanya ahli keluarga aku la kan ** nak buat apa pun. Nak pergi kemana jua. Tapi, biarlah ada yg tahu. Takde la timbul rasa risau dalam diri. Ingat rasa risau tu seronok ke..?? Tak seronok langsung okay! Nak buat apa pun serba tak kena. Asyik dok fikir apa yg jadi dengan diorang semua. Hmm...tapi, kadangkala...sikap prihatin ni disalah-anggap. Tu yg selalu wujud salah-faham dalam sesuatu hubungan tu.

Okay la. Dah takde idea nak merapu panjang-panjang. Sebenarnya tengah mati kutu ni. Sebab nak migrate sistem baru punya pasal, sistem sekarang ni dah tak boleh nak guna. Kerja menimbun ni...siapa nak buat...??

p/s : nak BW jap ek!



~ Dylla Abas ~

Tuesday, 15 January 2013

Had Sabar

Assalammualaikum W.B.T

Bila bercakap tentang sabar, macam-macam yg terlintas dalam kepala, kan? Apa yg pasti, sampai tahap manakah kita mampu untuk bersabar. Benarkah sabar itu ada hadnya...? Kita selalu dengar orang cakap, "sabar aku ni ada hadnya..." Persoalannya...ada had ke...??

Hmmm, susah nak cakap kan. Sebab aku sendiri pun bukan la di kalangan orang yg bersabar sangat. Ada masanya aku boleh la bersabar. Tapi, ada juga masa yg membuatkan aku terlupa seketika erti sabar. Mungkin bagi orang-orang macam aku ni, sabar itu ada hadnya. Tapi, bagi orang-orang yg memiliki tahap iman yg tinggi, pasti sabar itu tiada had bagi mereka. Pasti mereka mampu tersenyum ketika menghadapi setiap dugaan dengan penuh sabar. Ya Allah, bertuahnya kalau aku berada di kalangan itu.

Bila difikirkan balik, apakah situasi sebenar yg meletakkan diri kita ini sebagai orang yg bersabar..? Sabda Rasulullah S.A.W, "sabar itu adalah pada hentakan yg pertama" Maksudnya, ketika kita mula-mula menerima sebarang dugaan yg memerlukan kita untuk bersabar, pada ketika itulah kita mesti bersabar dan pada ketika itulah situasi sabar dikira. Namun, jika kita mengamuk dulu, meratap, meraung, kemudian bila keadaan tenang dan ketika itulah baru kita mahu bersabar, maka itu bukanlah sebenar-benar sabar. Wallahu'alam.



p/s : sedang bersabar dengan kerenah orang-orang sekeliling >_<






~ Dylla Abas ~

Kerja Sampai Mati

Assalammualaikum W.B.T
 
Ye ke nak kerja sampai mati ni, Dylla..?? Eh, memang tak la. Cuma bila tengok kerja dah menimbun atas meja ni buat aku terfikir macam tu...hee >_< Apapun, selamat bekerja untuk semua kawan-kawan blogger yg sedang bekerja. Kerja rajin-rajin ye!
 
Hari ni merupakan hari busy aku kot. Sebelum aku betul-betul busy, aku update dulu la blog ni. Kang tunggu petang memang nan hado la jawabnya. 1st thing yg aku kena buat kejap lagi - filing! Arghhh...paling tak suka kerja ni. Dok kumpul dokumen tu sampai membukit, lepas tu filing sekaligus. Memang la tak syok kan. Tapi tulah...nak buat filing hari-hari pun tak juga. Muak nak ngadap rak fail tu.
 
Lepas tu, pukul 11.00 pagi nanti ada meeting dengan Presiden. Okay. Part ni pun aku tak suka juga. Jenuh nak dengar dia beliau membebel sat lagi ni. Nama meeting nya New Year Address. Kengkononnya ucapan untuk pembukaan tahun baru. Tapi, memang berani jamin la bukan sekadar ucapan tahun baru. Memang semua benda la nanti beliau akan perdengarkan. Tadah jelah telinga nanti.
 
Mungkin meeting tu sampai lunch hour kot. Lepas lunch nanti, kena sambung update QP dan semua report yg ada. Part ni aku suka. Bukan sebab kerja dia senang ke apa ke. Tapi sebab benda ni memang sentiasa update. So, tak la susah sangat nak buat. Tak la sampai nak pening-pening kepala kan. Hopefully audit esok takde masalah la hendaknya. Walaupun sebenarnya dalam kepala otak ni dah nampak dah bayangan NCR menari-nari depan mata. Haish!
 
 
p/s : breakfast Milk-shake Bun dengan teh o panas...layan gak (",)
 
 
 
 
~ Dylla Abas ~


Monday, 14 January 2013

Rompakan Lagi

Assalammualaikum W.B.T
 
Pagi-pagi masuk ofis, aku dikejutkan dengan berita yg kurang enak. Beberapa department di sini telah dimasuki perompak. Dan hasilnya, beberapa buah laptop telah hilang. Kejadian ni bukan pertama kali berlaku di sini. Sebelum ni pun pernah jadi juga. Dan memang laptop juga yg menjadi sasaran perompak tu.
 
Kali ni, bila Finance Department yg menjadi sasaran, aku macam agak cuak juga. Yelah, bila perompak masuk department ni, mesti diorang selongkar semua kan. Tapi, nasib kitaorang kat sini, hanya 2 buah laptop milik company yg hilang. Lain-lain tu alhamdulillah. Selamat. Walaupun ada seorang staff kat sini yg dengan tak rasa bersalah meninggalkan duit yuran student di dalam drawer yg tidak berkunci! Mujurlah perompak tu "gelap mata". Kalau tak, beribu juga yg hilang tu.
 
Keadaan agak kalut juga pagi tadi. Aku yg tiba agak lewat hanya mampu mendengar jelah. Tak tahu nak menyampuk part mana. Apa yg pasti, tempat aku selamat. Drawer aku pun takde tanda-tanda dipecahkan. Alhamdulillah.
 
Oh ye, part yg paling menarik aku rasa dalam cerita ni ialah apabila diberitahu, perompak tu telah memadam dulu sistem CCTV kat building ni. Hebat, kan?? Pasti perompak tu familiar sangat dengan environment UniRazak ni. Well-planned. Apapun, aku harap kes ni boleh diselesaikan. Takkan la company nak tanggung kerugian je. Walaupun kemungkinan besar nak dapat semula apa yg dah hilan tu amat tipis, sekurang-kurangnya orang yg buat semua ni mendapat balasan yg setimpal.
 
 
p/s : okay...kena sambung buat kerja...Rabu nak kena audit...pengsan!
 
 
 
~ Dylla Abas ~
 


Thursday, 10 January 2013

Berakhirnya Sebuah Kisah

Assalammualaikum W.B.T

Tajuk kemain...!! Hee...apapun itulah realitinya. Realiti yg harus aku hadapi kini. Tapi, tak bermakna bila berakhirnya sebuah kisah itu, hidup aku akan turut berakhir. It was a part of my life. And that part have to be eliminated so that I can move on.

Apapun, sesungguhnya aku bersyukur kerana kisah itu tidak menjejaskan diri aku. Aku masih mampu untuk terus tersenyum meskipun masih berbaki rasa sakit dalam diri. Well, Dylla...past is past. Lets bygone be bygone. Suka ataupun tidak, kisah itu telah tercatat dalam "diari" hidup aku sejak dari loh mahfuz lagi. Kalau dulu, aku boleh dikategorikan sebagai manusia yg lemah, tidak mampu untuk redha dengan segala ketentuan-Nya...kini, walaupun tidaklah begitu tabah, tapi aku mampu untuk menghadapinya. Tipu la kalau cakap tak sedih. Tapi, kesedihan tu tak kekal lama. Sebab..?? Aku dapat 1001 kebaikan di sebalik kesedihan itu.


Sesungguhnya, Allah S.W.T itu memang Maha Adil, Maha Penyayang serta Maha Mengetahui. Apa jua yg berlaku, adalah sebaik-baik perancangan-Nya. Biarpun ada masanya dalam hati ni terdetik, "kenapa semua ni terjadi pada diri aku...?" tapi aku tetap yakin, there's always a reason on every single thing happens. Jadi, inilah hikmahnya. Ketenangan. Siapa je yg boleh bagi kalau bukan DIA...kan??

Dan Allah S.W.T telah menggantikan kesedihan itu dengan sesuatu yg tak dijangka. Yg mampu melahirkan rasa syukur yg tidak terhingga terhadap-Nya. Terima kasih ya Allah...besar sungguh nikmat yg telah KAU kurniakan ini (",)


p/s : no more "Sang BF" in my life...he left already...but it replaced with "Bakal Suami"...in shaa Allah...pray for my best ye kawan-kawan >_<



~ Dylla Abas ~

Wednesday, 9 January 2013

Zikir Terapi Tekanan

Assalammualaikum W.B.T

Kalut menyiapkan kerja untuk audit minggu depan menyebabkan aku tak sempat nak update entri baru. Hanya sempat BW je. Tu pun tak sempat nak komen semua. Dunia blog ni macam terasa agak jauh la dari hidup aku sekarang ni. Rindunya nak membebel-bebel dalam blog sendiri macam dulu..huhu >_<

2-3 hari ni, aku rajin pula tengok Tanyalah Ustaz di tv9 jam 7.00 pagi tu. Selalunya, pukul 7.00 pagi tu aku tengok MHI je. Sebab "rajin" sangat tengok berita dan baca suratkhabar, pengetahuan am aku ni rasa macam tak berapa nak ada. Tapi, baru-baru ni terasa nak tengok rancangan Tanyalah Ustaz pula. Yg aku rasa lebih menarik info nya berbanding dengan rancangan MHI (",)

Semalam topik Zikir. Dan hari ni pula topik Menghadapi Tekanan. Aku dengan senang hatinya nak gabungkan kedua-dua topik tu menjadi 1 topik ringkas yg aku boleh share dengan korang semua. Menurut kata ustaz tu, pentingnya zikir dalam kehidupan seharian kita bukan saja mampu menenangkan hati. Malah, zikir juga mampu untuk mendekatkan kita dengan Yang Maha Esa. Zikir itu tanda kita ingat kepada Allah S.W.T. Bila kita ingat kepada Allah S.W.T, maka DIA juga akan mengingati kita kembali. Best, kan...?

Kesan yg mungkin berlaku jika kita tidak berzikir ni mampu membuatkan hati kita menjadi hanyut. Jika kita tidak mengingati Allah S.W.T, akan datang syaitan yg akan selalu mendampingi hati kita. Hal ini akan membuatkan kita sentiasa berasa was-was, tidak tenang dan kosong. Bila itu terjadi, kita pasti akan mudah mendapat tekanan. Tidak kira la apa jua bentuk tekanan sekalipun.

Perkaitannya antara zikir dan tekanan itu adalah apabila dengan mengamalkan zikir, yakni sentiasa mengingati Allah S.W.T, pasti tiada dugaan hidup yg membuatkan kita tertekan. Dan sudah tentu kita akan menghadapi dugaan itu dengan penuh rasa tabah, sabar dan redha. Apa yg pasti, kita akan terasa mudah untuk menangani setiap tekanan hidup yg ada.

Zikir paling mudah untuk kita amalkan adalah dengan menyebut nama Allah S.W.T. Jika tidak berzikir, sekiranya kita memulakan sesuatu dengan menyebut Bismillah, itu sudah cukup untuk menunjukkan yg kita sentiasa mengingati Allah S.W.T. Setiap pekerjaan yg dimulai dengan Bismillah dan diakhiri dengan Alhamdulillah, pasti ada keberkatan di dalamnya. Wallahu'alam.

p/s : Zikir hari Rabu : Astaghfirullah Al'Adzim





~ Dylla Abas ~

Friday, 4 January 2013

Peluang Kedua

Assalammualaikum W.B.T

Dalam hidup ni, kadangkala kita diberi peluang kedua untuk perbetulkan semula kesilapan yg pernah kita lakukan. Tapi, adakalanya walaupun peluang itu datang, kita dah terlambat untuk memperbaiki keadaan. Dan adakalanya juga, kita tidak berpeluang langsung untuk berubah dan bertaubat. Jadi, sebelum melakukan sesuatu, fikirlah terlebih dahulu akibatnya. Bukan terhadap diri kita saja, malah terhadap orang di sekeliling kita juga.

Beruntunglah bagi mereka yg memperolehi peluang kedua di dalam hidupnya. Peluang yg datang untuk kali kedua itu janganlah dipersiakan. Malang sekali bagi mereka yg mempersiakan peluang kedua yg datang dalam hidup. Bukan semua orang bernasib baik untuk mendapat peluang kedua.

Peluang sebenarnya hanya datang sekali saja. Namun, jika diberi peluang untuk mendapat peluang kedua, hargailah ia dengan sebaiknya kerana sebenarnya kita adalah manusia yg paling bertuah kerana dipilih untuk mendapat peluang kedua tersebut.

p/s : bersyukur yg teramat sangat kerana masih diberi peluang untuk menjadi hamba yg lebih baik (",)




~ Dylla Abas ~

Senang Pun Musibah

Assalammualaikum W.B.T

Musibah atau kesusahan di dalam bahasa yg lebih mudah untuk kita fahami, merupakan salah satu dugaan atau ujian daripada Allah S.W.T terhadap hamba-Nya. Ujian ini boleh datang di dalam pelbagai bentuk. Kebanyakan dugaan itu datang ketika kita susah. Tapi, jangan lupa, kesenangan yg dikurniakan oleh-Nya juga merupakan ujian untuk kita menghadapinya.

Ada manusia yg ketika susah, dia tidak melupakan Yang Maha Esa. Dia sentiasa berdoa dan beribadah kepada Allah S.W.T dengan harapan agar kesusahannya itu dapat dikurangkan. Tapi, bila dia dikurniakan kesenangan di kemudian hari, dia mulai lupa asal-usulnya. Dia mulai lalai di dalam menunaikan kewajipan dan tanggungjawabnya terhadap Illahi. Sedangkan kesenangan itu juga merupakan ujian daripada Allah S.W.T untuk dirinya. Ujian untuk menentukan tahap keimanan dan keikhlasannya beribadah kepada Allah S.W.T selama ini.

Musibah itu tanda Allah S.W.T sayangkan hamba-Nya. Musibah itu adalah teguran Allah S.W.T terhadap hamba-Nya yg mulai lalai dan leka. Memang benar, musibah atau ujian yg datang itu tidak sama. Ada manusia yg ujian hidupnya begitu mudah. Ada manusia yg ujian hidupnya amat sukar. Ujian itu datang bergantung kepada tahap keimanan kita. Semakin tinggi iman kita terhadap-Nya, semakin besarlah ujian yg bakal menimpa. Namun, Allah S.W.T telah menjanjikan, tidak akan dibebani hamba-Nya dengan dugaan yg melebihi kemampuan. Jadi, walau apapun dugaan atau ujian yg menimpa hidup kita, ingatlah pada mereka yg lebih susah. Ingatlah pada mereka yg lebih dasyat ujian hidupnya. Agar kita boleh menjadi manusia yg lebih bersyukur, walaupun setelah ditimpa ujian.

Musibah itu datang dengan dua kategori. Pertama, yg kita gelarkan ia sebagai dugaan atau ujian. Kedua, yg kita gelarkan ia sebagai balasan di atas setiap perbuatan kita. Walau apapun jenis musibah yg datang, kita harus cekalkan hati untuk menghadapinya. Biar sakit, biar perit, sentiasalah bersyukur kerana musibah itu datang ketika kita masih hidup di dunia ini. Bersyukurlah kerana musibah itu datang tatkala kita masih berpeluang untuk kembali ke jalan yg diredhai-Nya. Jika musibah itu datang ketika di akhirat kelak, memang sudah terlambat untuk bertaubat. Sudah terlambat untuk kembali ke pangkuan-Nya. Dan balasan di sana kelak, pasti akan berganda-ganda sakitnya berbanding di dunia ini. Wallahu'alam.

Ada 3 jenis manusia yg diberi balasan serta-merta di dunia ini di atas setiap perbuatan yg mereka lakukan :

1) Manusia yg derhaka terhadap kedua ibu bapa mereka
2) Manusia yg menzalimi atau menganiaya hidup manusia lain
3) Manusia yg menghalalkan hak manusia lain

Sekiranya kita yg dipilih untuk diuji, maka segeralah kembali kepada Allah S.W.T.  sementara masih ada masa. Tidak kiralah bagaimana ujian itu datang, hadapilah ia dengan penuh rasa redha. Percayalah, setiap ujian itu pasti ada hikmahnya. Yg pasti, hikmah itu tidak pernah terjangkau dek akal fikiran kita untuk memikirkannya.

Janganlah sesekali kita melupakan-Nya ketika kita senang, agar Allah S.W.T tidak melupakan kita ketika kita susah. Lillahita'ala.

p/s : pesanan untuk diri sendiri (",)




~ Dylla Abas ~

Wednesday, 2 January 2013

Tiada Entri Untuk 1 Jan 2013

Assalammualaikum W.B.T

Hari ni dah masuk 2 Jan 2013. Alhamdulillah. Walaupun belum terasa apa-apa perubahan bila dah masuk tahun baru ni, kecuali asyik tersilap taip tarikh 2012 dari pagi tadi, semangat tahun baru tu tetap ada. Lebih-lebih lagi semangat untuk memastikan azam tahun baru tu dicapai la kan. Hmm, ada azam tahun baru ke Dylla..? Mesti la ada! Azam tu aku rasa perlu ada kot, walaupun tak tercapai, tapi dengan adanya azam, baru la kita boleh plan hidup kita di masa hadapan, betul tak..? Err...tak tahu la pendapat korang macam mana pula. Bagi yg takde azam tu, aku pasti korang mesti ada perancangan hidup, kan? Kira macam azam juga la tu >_<

Semalam, aku tak sempat nak buat entri tahun baru. Sebab sibuk menolong abang yg baru pindah rumah. Pagi-pagi dia dah call. Minta tolong cuci rumah baru dia tu. Mula-mula tu rasa malas juga. Sayangnya nak lepaskan bantal peluk tu. Tapi, bila tetiba anak buah aku pula yg call untuk follow up, aku terus bangun juga la. Haish, kacau la budak kecik ni. Like father like son!

Kawasan rumah baru abang tu agak menarik la. Anak buah aku paling happy. Betul-betul depan rumah ada playground. Dan aktiviti mencuci rumah semalam banyak terganggu sebab si mulut becok tu. Macam-macam benda dia nak tanya. Nak tahu. Nak ambil kisah. Ibu dan ayah dia memang malas nak layan. Terpaksa la makngah dia ni melayan. Budak baru nak kenal dunia. Kena la bagi tunjuk ajar sikit. Daripada dia belajar ntah kat sesiapa, baik aku bagitau sikit-sikit. Sekurang-kurangnya dia faham la juga.

Malam sebelum tu, malam tahun baru la senang cakap, aku di rumah je. Tengok tv. Kemas bilik. Text dgn kawan-kawan. Dan akhirnya tengok bunga api dari dalam rumah je. Meriah tau. Hee..nak keluar memang malas. So, tengok dari rumah jelah. Nampak jelas juga. Puas hati la boleh tengok bunga api (",)

p/s : Selamat Tahun Baru 2013 buat semua!!





~ Dylla Abas ~