They're My Best Buddies

Wednesday, 15 May 2013

Azab Bagi Kaum Wanita Di Neraka

Assalammualaikum W.B.T

** Perkongsian ini khas untuk semua para wanita yg dihormati dan disayangi **
Pada suatu hari, Saidina Ali R.A dan Saidatina Fatimah az-Zahra bertemu dengan baginda Rasulullah S.A.W dan melihat baginda sedang menangis. lalu, bertanyalah mereka kepada baginda, mengapa dia menangis.

Baginda menjawab, "Pada malam aku diisra'kan, aku melihat perempuan- perempuan yang sedang disiksa dengan pelbagai siksaan. Itulah sebabnya mengapa aku menangis. Kerana menyaksikan mereka yang sangat berat dan mengerikan siksaannya."
Puteri Rasulullah S.A.W kemudian menanyakan apa yang dilihat ayahandanya. Jawab baginda, "Aku lihat ada perempuan digantung rambutnya, otaknya mendidih. Aku lihat perempuan digantung lidahnya, tangannya diikat ke belakang dan timah cair dituangkan ke dalam tengkoraknya. Aku lihat perempuan tergantung kedua kakinya dengan terikat tangannya sampai ke ubun-ubunnya, dihulurkan ular dan kala jengking.

Dan aku lihat perempuan yang memakan badannya sendiri, di bawahnya dinyalakan api neraka. Serta aku lihat perempuan yang bermuka hitam, memakan tali perutnya sendiri. Aku lihat perempuan yang telinganya pekak dan matanya buta, dimasukkan ke dalam peti yang dibuat dari api neraka, otaknya keluar dari lubang hidung, badannya berbau busuk karena penyakit sopak dan kusta.

Aku lihat perempuan yang badannya seperti himar, beribu-ribu kesengsaraan dihadapinya. Aku lihat perempuan yang rupanya seperti anjing, sedangkan api masuk melalui mulut dan keluar dari duburnya sementara malaikat memukulnya dengan puntung dari api neraka," kata Nabi S.A.W.

Saidatina Fatimah Az-Zahra kemudian menanyakan, "Mengapa mereka disiksa seperti itu?"
Rasulullah menjawab, "Wahai puteriku, Adapun mereka yang tergantung rambutnya hingga otaknya mendidih adalah wanita yang tidak menutup rambutnya sehingga terlihat oleh laki-laki yang bukan muhrimnya.

Perempuan yang digantung susunya adalah isteri yang 'mengotori' tempat tidurnya. Perempuan yang tergantung kedua kakinya ialah perempuan yang tidak taat kepada suaminya, ia keluar rumah tanpa izin suaminya, dan perempuan yang tidak mahu mandi suci dari haid dan nifas.

Perempuan yang memakan badannya sendiri ialah karena ia berhias untuk lelaki yang bukan muhrimnya dan suka mengumpat orang lain. Perempuan yang memotong ususnya sendiri dengan gunting api neraka kerana ia memperkenalkan dirinya serta bersolek dan berhias supaya kecantikannya dilihat laki-laki yang bukan muhrimnya.

Perempuan yang diikat kedua kaki dan tangannya ke atas ubun-ubunnya dihulurkan ular dan kala-jengking padanya kerana dia meninggalkan solat dan tidak mahu mandi junub.

Perempuan yang kepalanya seperti babi dan badannya seperti himar ialah tukang umpat dan pendusta. Perempuan yang menyerupai anjing ialah perempuan yang suka memfitnah dan membenci suami."

Mendengar itu, Saidina Ali R.A dan Saidatina Fatimah Az-Zahra pun turut menangis. Dan inilah peringatan kepada kaum perempuan. Moga kita semua sentiasa bermuhasabah diri agar tidak tergolong di dalam golongan-golongan ini. Allahuakbar.
p/s : berkongsi ilmu itu adalah sedekah...jom kita sama-sama bersedekah (",)~ Dylla Abas ~
Post a Comment