They're My Best Buddies

Friday, 15 March 2013

Peringatan Dan Perkongsian Buat Semua

Assalammualaikum W.B.T

Pagi tadi dok baca email, ternampak la email ni. Dan terasa nak share dengan kawan-kawan semua. Moga ianya memberi manfaat buat diri aku dan yg membacanya. Waalahu'alam. 


۞سْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ ۞ 

Perkara yg selalu berlaku dalam hidup kita yg adakalanya kita tak sedar pun ianya berlaku...

♥ Wang RM10 begitu besar bila dibawa ke tabung amal masjid, tapi begitu kecil bila kita bawa ke supermarket

♥ 45 minit terasa terlalu lama untuk berzikir tapi betapa pendeknya waktu itu untuk pertandingan bolasepak. 

♥ Betapa lamanya 2 jam berada di Masjid, tapi betapa cepatnya 2 jam berlalu saat menikmati pemutaran filem di panggung wayang. 

♥ Susah merangkai kata untuk dipanjatkan ketika berdoa atau sembahyang, tapi betapa mudahnya mencari bahan percakapan bila bertemu teman-teman. 

♥ Betapa happynya bila menonton bola sepak yang agak lama, tapi betapa bosannya bila imam solat jika terlalu lama bacaannya. 

♥ Susah sangat baca Al-Quran 1 juzuk sahaja, tapi novel best-seller 100 halaman pun boleh dihabiskan. 

♥ Orang berebut-rebut untuk kedepan apabila menonton konsert atau pertandingan bola sepak, dan berebut cari saf paling belakang bila sembahyang supaya dapat keluar cepat. 

♥ Susahnya orang mengajak untuk berdakwah, tapi mudahnya orang menyebar gossip. 

♥ Kita begitu percaya pada yang dikatakan Surat Khabar, tapi kita sering mempersoalkan apa yang dikatakan Al-Quran. 

♥ Semua orang ingin masuk syurga tanpa harus beriman, berfikir, berbicara atau pun melakukan apa-apa. 

♥ Kita boleh post ribuan lawak tapi bila post yang berkaitan dengan ibadah mesti berfikir 2X. 

♥ Ramai yang MALU nak SHARE post dakwah tapi  tak malu nak share post lawak 


Tanda tanda kiamat 

Islam di tandai dengan: 

- Kemunculan Imam Mahdi 

- Kemunculan Dajjal 

- Turunnya Nabi Isa (AS) 

- Kemunculan Yakjuj dan Makjuj 

- Terbitnya matahari dari Barat ke Timur 

- Pintu pengampunan akan ditutup 

- Dab'bat al-Ard akan keluar dari tanah & akan menandai muslim yang sebenar2nya 

- Kabut selama 40 Hari akan mematikan semua. orang beriman sejati shj tidak perlu mengalami tanda2 kiamat lainnya 

- Sebuah kebakaran besar akan menyebabkan kerosakan 

- Pemusnahan/runtuhnya Kabah 

- Tulisan dalam Al-Quran akan lenyap 

- Sangkakala akan ditiup pertama kalinya membuat semua makhluk hidup merasa bimbang dan ketakutan 

- Tiupan sangkakala yang kedua kalinya akan membuat semua makhluk hidup mati dan yg ketiga yang membuat setiap makhluk hidup bangkit kembali 

Nabi MUHAMMAD SAW telah bersabda : 

"Barang siapa yg mengingatkan ini kepada orang lain, akan Ku buatkan tempat di syurga baginya pada hari penghakiman kelak" 

Kita boleh kirim ribuan SMS mesra, Whatsapp, LINE yang terlalu penting tapi bila kirim yang berkaitan dengan ibadah mesti berpikir dua tiga kali. 

Allah S.W.T berfirman : 

"Jika engkau lebih mengejar duniawi daripada mengejar dekat dengan-Ku maka Aku berikan, tapi Aku akan menjauhkan kalian dari syurga-Ku" 


۞ آللّهُمَ صَلّيۓِ ۈسَلّمْ عَلۓِ سَيّدنَآ مُحَمّدْ وَ عَلۓِ آلِ سَيّدنَآ مُحَمَّدٍ ۞ 

"Sampaikan pesanku walaupun satu ayat"



p/s : tak jemu-jemu share walaupun dah berkali-kali baca ^_^




~ Dylla Abas ~
Post a Comment