They're My Best Buddies

Friday, 13 December 2013

Ya Allah...sibuknya saya!

 

Baca tajuk pun dah nampak sibuk sangat aku ni kan
Sumpah memang sibuk
Semalam housemate aku dah bersuara
"Sekarang ni susah betul nak jumpa Dila..."

Okay..tu fakta
Memang susah gile nak jumpa housemate sendiri sekarang ni
Balik keje dah lewat
Sampai rumah je..tengok bilik dia dah gelap
Esok paginya..aku dah keluar dulu..dia baru nak bangun
Nampak tak betapa sibuknya aku sekarang ni..??

Agak penat la dengan kerja sekarang
Tapi...sangat bersyukur sebab dapat peluang mencuba sesuatu yg baru
Dan yg paling penting...sangat bersyukur sebab ada rezeki untuk bekerja di sini

 Sebulan dua ni memang aku agak sibuk la
Banyak benda baru yg nak dipelajari
Belum pun sempat nak faham
Tetiba dapat invitation to bid....tender!!
Oh my...1st time buat tender wehhhh...ketaq pala lutu cheq @_@
Makin bertambah la silibus aku
Jadi..makin bertambah juga la tahap sibuk aku ni

Rindunya nak BW macam dulu
Dah lama tak gelak-gelak depan pc baca kisah korang semua


p/s : masih berada di ofis di saat meng'update' entri ni



~ Dylla Abas ~

Tuesday, 3 December 2013

Out-station Oh Out-station

 
 
Buat pertama kalinya aku ber'out-station' dalam hidup aku
Kalau la sebelum ni aku teruja tengok orang lain out-station
Yg konon-kononnya pada aku seumpama 'makan angin'
Bila dah lalui sendiri..baru hang tau!
 
Actually..takde la teruk sangat out-station ni
Yg teruknya part nak kejar flight schedule
Sampai hati diorang arrange first flight untuk aku
Tak pasal-pasal pukul 6.00 pagi aku dah tercongok dalam ERL tu T_T
 
Dan buat pertama kalinya aku berurusan dengan client tanpa bos di sisi
Muka aku toksah cerita la...memang blur habis!
Nasib baik client ni jenis yg memahami
Tapi...diorang sempat juga la selit-selit
"Lepas sebulan nanti jangan blur macam ni lagi ye"
Chaittt...terpaksa la sengih je
 
Apapun, mendengarkan yg kemungkinan aku akan dihantar ke projek di Johor ni mungkin selama 3-4 bulan...rasa agak teruja juga
Makan kat area sini murah gile beb!
Enjoy betul aku makan kat sini
Boleh gemok la aku lepas ni...harapan @_@
 
Disebabkan malam ni malam terakhir aku kat sini
Aku terasa nak meng'free'kan diri dan buat aktiviti yg dah lama aku tak buat
Blogwalking!
Jap lagi aku terjah satu-satu blog korang ek (",)
 
 
 
 
p/s : kenapa la watak-watak dalam cerita Playboy Itu Suami Aku ni cam tak kenal je..??
 
 
 
 
~ Dylla Abas ~
 

Friday, 22 November 2013

Cubaan Menyesuaikan Diri

 

Alhamdulillah
Dah dua hari aku berada di dunia baru
Dan selama dua hari ni juga aku terasa mengantuk gila-gila
Semua sebab aku takde kerja lagi
Dua hari aku menyibukkan diri dengan membaca QP
Dan study tentang JD aku nanti
Serius bosan
Mata ni asyik nak terlelap je
Dah berapa kali aku keluar masuk toilet..cuci muka!

Apapun, aku masih belum ada kesempatan nak update blog dengan entri baru
Entri ni sekadar nak beritahu kat kawan-kawan semua yg aku masih ada
Cuma dalam cubaan untuk menyesuaikan diri di tempat baru
Bila ada kesempatan nanti, aku akan update ye


p/s : dah lama tak BW..rindunya T_T



~ Dylla Abas ~

Tuesday, 12 November 2013

Unirazak's 13th Convocation Day

 

Sabtu yg lepas, 9 November 2013, telah berlangsung Majlis Konvokesyen Universiti Tun Abdul Razak yg Ke-13
Walaupun aku tak terlibat secara langsung untuk majlis ni, tapi aku tetap menghadirkan diri
Memeriahkan majlis kata orang..ngee >_<
Sebelum tu, tahniah kepada 2 orang teman baik aku, Roslina Ramli dan Mohammad Ezwan Aplus, kerana telah berjaya menghabiskan pengajian mereka di peringkat Master
Lepas ni dah tak payah temankan korang buat assignment lagi ye

Suasana konvokesyen telah dirasa sejak hari Jumaat lagi, 8 November 2013
Satu rehearsal telah diadakan pada hari Jumaat tu
Majlis yg berlangsung di Putra World Trading Centre (PWTC), walaupun sangat sesak tapi meriah!
Seronok melihat muka adik-adik yg teruja setelah bergelar graduan
Teringat pula zaman belajar dulu
Okay..tetiba semangat nak sambung belajar kembali membuak-buak..hoho ^_^

Memandangkan tahun ni aku tak masuk dalam dewan, jadi aku tak tahu apa yg berlaku dalam tu
Boleh tengok gambar diorang jelah
Banyak gambar-gambar kat bawah ni aku copy dari Unirazak punya photographer je
Aku pun tak sempat nak bergambar sangat
Busy membantu kaunter Finance & Robes

Untuk konvokesyen tahun ni, ada 2 sesi bersidang
Disebabkan 2 sesi tu, aku pun terpaksa balik lewat hari Sabtu tu
Hmm..memang plan nak stayback pun sebenarnya
Sebab malam tu ada Dinner pula
Nasib baik la memang dah tergerak hati nak bawa baju dari rumah
Kalau tak..memang berseluar jeans la aku ke Dinner tu

Apapun, majlis telah berlangsung dengan jayanya
Terima kasih dan tahniah kepada semua yg terlibat
Jom layan gambar pula





















p/s : off to Bandung tonight (",)



~ Dylla Abas ~

Thursday, 7 November 2013

Event Terakhir Bersama UniRazak

 

Sekarang ni kat tempat kerja aku tengah sibuk dengan persiapan konvokesyen
Dan hari ni, department aku sunyi sepi sebab ada 3 orang je yg tinggal di pejabat
Yg lain semua dah ke PWTC untuk urusan "clearance" dengan student
Event ni adalah event yg terakhir untuk aku bersama UniRazak
Sedih...?? Hmm..adalah rasa sedih sikit
Banyaknya kenangan selama 2 tahun aku kat sini T_T

Ingat tak yg aku pernah cerita tentang interview yg aku pergi baru-baru ni..?
Alhamdulillah..rezeki memang menyebelahi aku
Mungkin itu hikmah yg aku dapat lepas banyak sangat dugaan yg aku dah lalui selama tempoh beberapa bulan ni


 Well..apapun, past is past kan
Tutup buku lama dan buka buku baru
Moga di tempat baru, aku akan lebih berjaya
Dan menjadi lebih baik daripada sekarang
In Shaa Allah


p/s : tak sabar nak pergi vacation minggu depan...excited!



~ Dylla Abas ~
 

Friday, 1 November 2013

November..Please Be Nice To Me

 

Permulaan yg baik untuk hari pertama bulan November ni
 Alhamdulillah...syukur ke hadrat Illahi
Mendapat berita baik setelah melalui beberapa dugaan hidup merupakan sesuatu yg amatlah disyukuri
Besarnya rahmat Allah S.W.T pada aku
Manisnya hikmah yg telah KAU beri Tuhan



p/s : moga hari-hari yg mendatang akan lebih dirahmati-Nya...in shaa Allah



~ Dylla Abas ~

Thursday, 31 October 2013

Interview Punya Cerita

 

Baru-baru aku ada menghadiri satu interview di sekitar Bangsar
Dah lama tak di"interview"kan
Ada la rasa lain macam sikit...nervous kemain
Tapi, bila dah sampai sana
Sempat pula berbual dengan beberapa candidates lain
Terus rasa okay
Confident naik mendadak..cheh!

Ada 3 orang je candidates masa tu..termasuk la aku
Hari sebelum tu dah ada 6 candidates lain
Ramai juga la candidates yg nak merebut satu post ni
So..peluang tu tak la setinggi mana kan
Apapun, rezeki tu Allah S.W.T dah tentukan
Kalau ada rezeki aku kat situ...maka ada la jawabnya
Kalau takde..redha jelah
Cari rezeki kat tempat lain (",)

Candidate yg pertama tu di"interview" selama hampir 20 minit
Aku lega juga la dengan keadaan tu
Tak lama untuk di"interview" tu adalah perkara yg baik
Hoho >_<

Tapi..........
Tak sangka bila tiba giliran aku
Terpaksa mengambil masa selama 1 jam 15 minit!
Tudiaaaa..kemain lama aku kat dalam bilik interview tu
Aku pun pelik kenapa lama sangat
Banyak benda yg aku tanya agaknya
Aku pula yg jadi tukang interview..ngee :p

Isnin lepas, aku terima call dari company tu
Mengatakan aku telah disenarai-pendekkan
Tapi, kemungkinan aku tak dapat la post tu
Sebab ada candidate lain yg lebih baik dari aku
Baru je nak rasa kecewa..tetiba dia suruh aku datang keesokan harinya untuk 2nd interview
Aku rasa pelik gile masa tu...berjaya ke tak sebenarnya ni..?
Bila dia explain..baru aku faham
Ada special request dari department lain yg memerlukan staff
Dan aku telah direkomenkan untuk mengisi "special request" tu

Jadi...kiranya aku dapat la kerja kat sana..?
Wallahu'alam
Tak berani nak cakap berjaya atau tak
Cuma, aku rasa bertuah juga la sebab dipilih untuk direkomenkan
Tunggu jelah call dari diorang sehari dua ni
Kalau ada..alhamdulillah
Kalau takde..aku takkan berputus asa
Rezeki tak datang bergolek kawan!


p/s : tetiba je rasa nak tukar angin (",)



~ Dylla Abas ~

 

Wednesday, 30 October 2013

Ikut Hati Vs. Ikut Rasa

 

Mesti korang pernah dengar kata-kata ni :

Ikut Hati Mati
Ikut Rasa Binasa

Jadi..nak ikut apa pula..??
Ikut la akal
Sebab tu manusia ni Allah S.W.T kurniakan dengan akal
Tak semua ada akal yg bijak..?
Itu alasan!
Bijak atau tidak..bukan penyebab kita perlu berfikiran melulu

Ada masanya
Bila berdepan dengan sesuatu dugaan mahupun ujian hidup
Pasti dalam hati dah terdetik macam-macam
Pasti dalam kepala pun dah terlintas macam-macam juga
Dan pada masa itu la hati dan perasaan mula bertelagah
Jadi...akal, sila bertindak!
Jangan biarkan hati dan perasaan menguasai fikiran
Kebanyakan akibatnya memang tak berapa nak bagus
 Wallahu'alam

p/s : ikut hati dan rasa itu nafsu..ikut akal itu sabar (",)



~ Dylla Abas ~


Monday, 28 October 2013

UniRazak Badminton Tournament 2013

 




Badminton lagi..??
Haa..kali ni nak cerita tentang badminton tournament
yg diadakan di JJB Badminton Court pada hari Ahad yg dah lama berlalu
20 October 2013
**tarikh tu tepat 2 tahun aku di UniRazak**


Asalnya, aku join program ni sebab nak memeriahkan suasana je
Kawan ofis aku, Fariza, ajak aku jadi partner regu dia
Hmm..memula tu tak nak juga
Dah 2 tahun aku tinggalkan reket tu
Confirm tak boleh nak main nanti
Tapi, join juga la sebab si Fariza ni dah excited gile nak main



Sampai sana, aku ternampak bekas Registrar UniRazak pun ada
Tuan Haji Mohd Suib Maulud
Terbaik la Tuan Haji..masih aktif walaupun di usia emas (",)



Sesi memanaskan badan berlangsung selama hampir 15 minit
Aku sempat la 'belajar' keadaan court kat sana tu
Lantai dia memang terbaekk!



Sementara menunggu game pertama tamat, aku sempat la cari sesuatu untuk isi perut dulu
Lapar la pula masa tu!
Balik semula ke badminton court tu...giliran aku pula
Amboi..kemain cepat korang main ek..??
Aku dan Fariza bertemu dengan pasangan student
Dalam hati aku masa tu macam dah gelak sorang-sorang dah
"ni kalau kalah dengan student ni tak tahu nak cakap la..."
Hahaha
Tapi...alhamdulillah..rezeki menyebelahi kitaorang
Menang straight set 15-7 dan 15-11
Disebabkan tournament tu "kalah-mati" dan tak banyak double untuk perempuan
Jadi, lepas menang game pertama tu, aku terus masuk ke semi final
Adoiiii...sengal juga la rasanya masa tu




Semi final tu bertemu dengan student juga
Kali ni game agak mudah sebab kitaorang menang lagi straight set
21-8 dan 21-11
Okay..kali ni sumpah aku gelak besar sebab terasa macam kitaorang buli gila-gila student tu
Apapun, aku seronok tengok semangat diorang bermain
Muka masing-masing fokus je..huhu (",)
Tamat je game tu, kitaorang dah layak ke pusingan akhir
Aku pergi final wehhh!
Sumpah kelakar

 
Alhamdulillah..akhirnya, aku dan Fariza telah dinobatkan sebagai juara untuk kategori Beregu Wanita
Kemain kau!
Dan yg paling menarik, beregu lelaki pun dimenangi oleh pasukan staff juga..yeay!!
Apapun, really enjoyed the game and the moment
Harap ada peluang untuk main badminton lagi lepas ni
 Dan kepada team yg akan mewakili UniRazak...chaiyokk!!

 

p/s : sangat rindu team badminton Mudajaya T_T



~ Dylla Abas ~





Wednesday, 23 October 2013

Majlis Ibadah Qurban Unirazak 2013

 

 17 Oktober 2103 aritu kitaorang ada program Qurban
Batu 14, Hulu Langat
Tahun ni tak ramai yg join program ni
Staff yg selalu aktif dalam aktiviti macam ni kebanyakannya dah resign
Terasa agak 'sunyi' juga dengan keadaan tu
Tapi, apapun aktiviti tetap meriah la walaupun ada beberapa kerat je




Ada 2 ekor lembu yg menjadi qurban hari tu
Sampai je kat sana, kitaorang dijamu dengan sarapan pagi dulu
Ada beberapa orang wakil dari sekolah tahfiz yg berhampiran
Okay..sumpah lupa nama sekolah tu!




Lepas selesai bersarapan, barulah acara Qurban dimulakan
Aku berdiri dekat juga la dengan ustaz yg jadi tukang sembelih hari tu
Sempat pandang mata lembu tu kejap..aiyooo!
Nasib baik aku ni jenis hati kering
So..bila terpandang mata 'sayu' lembu tu pun aku tak rasa apa
Kihkihkih >_<



Kebetulan bos aku pun turun padang hari tu
Aku tengok dia berdiri agak jauh juga la
Dengan sunglasses dia tu..muka takde perasaan sungguh
Tapi, sempat lagi dia menyakat suruh berdiri jauh sikit dari lembu tu
Takut lembut tu bangun balik..chaitt



Masa sampai sana, aku memang dah merancang nak jadi tukang tengok je
Sebab aku memang tak tahu nak buat apa
Tapi, lepas tengok beberapa kawan bekerjasama memotong daging lembu tu
Hiris nipis-nipis untuk dijadikan daging bakar **untuk makan tengahari**
Aku rasa teruja la pula nak membantu
Malangnya, baru nak masuk kepingan daging yg ke-5....
jari aku pula yg terhiris!
Pedihnya T_T
 Dan akhirnya, memang jadi tukang tengok juga la aku sampai ke sudah


 
Apapun, hidangan makan tengahari memang superb!
Nasi arab + lauk (ayam dan kambing)
Daging bakar
Rojak buah
Sup tulang
Haa..terbaik kan..?? huhu ^_^



Untuk pembahagian daging qurban tu
Pihak UniRazak menyerahkan sepenuhnya kepada ustaz di sekolah tahfiz tu untuk menguruskannya
Moga-moga aktiviti Qurban ni akan diberkati oleh-Nya
In shaa Allah



p/s : dah biasa tengok lembu kena sembelih sejak di usia 8 tahun (",)




~ Dylla Abas ~