They're My Best Buddies

Thursday, 29 November 2012

Cerita Tentang Perlawanan Malaysia vs. Laos


Assalammualaikum W.B.T

Rata-rata pagi ni rakyat Malaysia sedang memperkatakan tentang kemenangan pasukan Harimau Malaya ke atas pasukan Laos malam tadi. Dan Malaysia menang 4-1. Tersenyum puas semua penyokong Malaysia, kan..? Aku sebenarnya tak berniat pun nak tengok perlawanan tu malam tadi. Tapi, balik je dari kerja, dah dengar bunyi bising dari kedai mamak yg tak jauh dari rumah aku. Bersorak sakan. Siap ada bunyi mercun lagi.

Jadi, aku pun on la tv. Oh, rupanya masa tu Malaysia dah dapat gol pertama. Terus rasa teruja. Hmm, bak kata bekas pemain kebangsaan negara, Ridzuan, yg ditemuramah pagi tadi oleh penyampai MHI, "pemain kita nampak agresif malam tadi." Ya, aku pun perasan gak. Semua pemain memang nampak agresif. Tapi, aku tak nak komen lebih-lebih. Sebab aku tak pandai.

Jadi harapannya, moga pertemuan dengan pasukan Indonesia hari Sabtu ni akan membuahkan satu lagi kemenangan buat pasukan negara kita. Insyaa Allah.


p/s : rasa nak pergi stadium la Sabtu ni >_<
~ Dylla Abas ~

Wednesday, 28 November 2012

Teruja Melihat Pelamin


Masa BW tadi, terbaca la entri tentang pelamin. Lepas tu rasa teruja pula nak tengok-tengok pelamin kat Mr.Google tu. Tudiaaa...kemain banyak!! Cantik-cantik. Sampai rambang mata. Tapi aku paling berkenan pelamin yg last sekali tu. Rasa cam nak buat tema hitam-silver la..hee >_<
p/s : semua gambar credit to Google
~ Dylla Abas ~

Kemalangan Di Mana-Mana

Assalammualaikum W.B.T
 
Kesibukan awal pagi tadi telah membantutkan hasrat aku nak update blog. Okay. Tarik nafas dulu. Pagi tadi, masa tengah bersiap-siap nak pergi kerja, sempat la melayan MHI di tv3. Berita tentang kemalangan maut yg meragut 5 nyawa sekaligus, hingga menyebabkan salah satu mangsa PUTUS KEPALA dan otaknya melekat di bahagian pintu kereta. Ya Allah, ngeri wehhh! Dan kejadian tu berlaku dekat dengan kampung aku, plaza tol Slim River arah selatan.
 
Dan sebelum ni, bersaksikan mata aku sendiri, kemalangan yg melibatkan dua buah kereta di MRR2 di persimpangan Hospital Ampang. Cuma aku sangat bernasib baik sebab tak nampak mangsa, sama ada cedera atau maut. Yg pasti, kedua-dua buah kereta tu memang remuk habis. Salah satunya terbalik dan satu lagi tersangkut di atas guardrail dan merempuh tiang signboard.
 
Banyak betul kemalangan yg berlaku sejak akhir-akhir ni. Kadang-kadang timbul juga perasaan takut nak memandu. Yelah, bila kita dah berhati-hati, orang lain pula yg ambil mudah. Kecuaian tu walaupun sekelip memang boleh menyebabkan malapetaka.
 
Kepada semua pengguna jalanraya, pemandu kereta/lori/bas/van, penunggang motosikal dan penjalan kaki, tolong la berhati-hati. Fikirkan juga tentang keselamatan orang lain di samping keselamatan diri sendiri. Memang malang itu tidak berbau. Jadi, berwaspada la selalu.
 

 
p/s : tak rugi kalau kita berhati-hati (",)
 
 
 
 
 
~ Dylla Abas ~ 
 
 
 
 

Tuesday, 27 November 2012

Anak, Mak dan Ayah

Google
Bila mak kata dia teringat, kita jawab kita sibuk sangat.
 Bila ayah kata dia rindu, kita jawab nantilah hujung minggu.
 Bila mak minta kita pulang, kita jawab kita belum lapang.
 Bila ayah minta kita singgah, kita jawab kerja kita belum selesai.
 Bila hati kita terguris, kita kata “Mak memang tak pernah faham”.
 Bila hati kita terhiris, kita kata “Ayah memang tak ambil kisah”.

Tetapi

Bila hati mak kita terguris, mak kata “Tak apa, dia masih muda”.
 Bila hati ayah kita terhiris, ayah kata “Tak apa, belum sampai akalnya”.
 Bila kita menagis tanda lapar,mak berlari bagai hilang kaki.
 Bila kita merintih tanda derita, ayah bersengkang mata bagaikan tiada lena.
 Bila kita sedih kerana gagal, mak setia membekalkan cekal.
 Bila kita pilu kerana kecewa, ayah teguh berkata dia tetap bangga.


Fikir-fikirkanlah dan renung-renungkanlah...peringatan yg baik buat diri aku juga (",)
p/s : credit to Aie Putih



~ Dylla Abas ~

Nama Kita Dan Maksudnya


Assalammualaikum W.B.T
 
Alhamdulillah, semalam aku dah berjaya khatamkan al-Quran untuk kali yg ke-4 dalam hidup aku. Walaupun tak la membanggakan sangat. Tapi, aku lega sebab akhirnya habis juga dan aku boleh mulakan bacaan semula. Kali ini dengan tafsirannya sekali...insyaa Allah (",)
 
Semalam, masa aku baca doa khatam al-Quran tu, terbaca la nama aku ada ditulis di dalam doa tu. Dalila. Petunjuk. Dan nama sebenar aku ialah Nor Dalila yg maksudnya Cahaya Petunjuk. Sedap maksudnya. Pandai sungguh ayah pilih nama untuk aku. Bersyukurnya kerana ada nama dengan maksud yg baik. Tapi, layakkah aku memiliki nama seperti ini...?
 
Membawa maksud Petunjuk tapi dalam kehidupan sebenar, tak la bertindak macam petunjuk sangat pun...hee >_< Hmm, macam mana pun...lepas ni kena la berusaha untuk memperbaiki diri dan boleh menjadi petunjuk yg baik kepada orang lain...tak gitu..?
 
Sekarang ni, nama dah macam-macam. Kalau dulu-dulu, nama simple je. Aminah. Fatimah. Zainab. Rokiah. Mudah je. Senang nak sebut. Senang nak ingat. Nama mak dan ayah aku pun simple je. Rahimah dan Abas. Nama sekarang..?? Uish...selagi tak penuh borang pendaftaran tu, selagi tu nak panjangkan lagi nama anak tu ye. Hehehe... Tapi, nama sekarang ni memanglah sedap-sedap didengar. Maksud pun baik-baik belaka. Nama anak-anak buah aku pun boleh tahan panjang juga. Nasib baik la tak payah nak panggil nama penuh, kan? Kalau tak mahu berbelit lidah ni rasanya. Nak mengingat nama penuh tu satu hal juga.
 
Apapun, tak kisah la nama tu panjang atau sebaliknya, biar la kita fahami maksudnya. Dan kalau boleh biarlah ada maksud yg baik. Insyaa Allah, baik juga la peribadinya nanti.
 
 
p/s : apa maksud nama korang...meh share >_<



 
 
~ Dylla Abas ~

Monday, 26 November 2012

Hari-hari Yg Berlalu

Assalammualaikum W.B.T
 
Tak sanggup rasanya nak mengabaikan blog ni lama sangat. Cukup la seminggu dua takde entri baru. Cukup la seminggu dua aku buat-buat tak tahu dengan icon "Create New Post". Rujuk balik la kita ye!! Huhu...oh, sebelum tu...selamat pagi semua >_<
 
Dah banyak hari membiarkan blog tanpa sebarang entri, kini aku kembali dengan pelbagai cerita. Okay, itu satu penipuan. Takde la pelbagai cerita. Tapi, aku akan cuba untuk kembali meng"update" blog macam dulu. Cerita karut ke, cerita tragis ke, cerita bahagia ke...semua aku akan update. Haaa...tudiaaa!! Semangat sangat.
 
Apapun, serius rasa rindu nak berkongsi certa dengan korang semua. Hari-hari yg dah berlalu ni banyak meninggalkan pelbagai cerita, suka dan duka. Sangat mematangkan diri dan fikiran aku. Huh, selama ni kau belum cukup matang ke, Dylla...?? Hee..matang juga. Cuma, jadi lebih matang la lepas dah melalui fasa-fasa kehidupan yg pelbagai corak ni.
 
 

 
 
p/s : bahagianya rasa kalau hati setenang suasana kat atas ni kan (",)
 



~ Dylla Abas ~ 

Monday, 19 November 2012

It's A Silent Mode



Google

When everytime I login into Blogspot, Facebook or Twitter, I'll always wondering - is this part of my daily routine...?? It's something like you addicted to it. Without it, you can't continue your life like a normal human being. Is this supposed to happen in our life..??
I'm not creating any reason to stop blogging, facebooking or twittering. The STOP term never crossed my mind...err, at this moment. Sometimes, I just feel tired. Or in another word...bored! Is it normal to feel like this...? Is it normal when I feel like to stay away from all these stuff...?? Is it normal when I think all these isn't worth it...?? Lately, I don't have any idea to write a new entry. I let my blog "idle" for a few days before put an effort to update with some new stories. Gosh, why this feeling captures me...???

Sometimes, I want to be disappeared for a moment. Don't want to bother with my surrounding. But, can I be like that...? Can I pretend like nothing happen eventhough the things happen and really bother me...?? Hypocrite. Am I...??

So, dear La Mia Storia...I'm so sorry because I have to ignore and leave you for these few weeks. Im totally out of mood. Until we meet again in future.


p/s : BW will still contiunue as usual (",)
~ Dylla Abas ~

Wednesday, 14 November 2012

Menjelang Tahun Baru Hijrah

Assalammualaikum W.B.T
 
Mood bekerja hari ni agak tak bermaya sikit. Ofis pun macam sepi je. Ramai yg bercuti. Tapi, bagi yg kena kerja macam aku ni, kena la bekerja dengan sepenuh hati kan. Nanti jadi tak ikhlas pula. Kerja tu kan satu ibadah. Nak beribadah kena la ikhlas >_<
 
Tak lama je lagi kita semua akan menyambut Awal Muharram. Rasanya dah ramai blogger yg post doa penutup dan pembuka tahun. Jangan lupa baca nanti. Aku pun nak kena print doa tu. Takut terlupa nanti. Mesti rasa tak lengkap hidup tanpa doa, kan? Well, apapun...tahun yg dah berlalu ni amat mencabar bagi diri aku. Pelbagai perkara yg berlaku dalam hidup. Yg pahit, yg manis, semuanya berlaku bagaikan sekelip mata.
 
Azam tahun baru...?? Mesti la ada. Cuma ada beberapa azam yg terpaksa di bawa ke tahun baru sebab belum mampu nak laksanakan sepenuhnya. InsyaAllah, tahun baru nanti pasti akan tertunai jua. Ada 1 azam besar yg aku tak pasti mampu atau tak untuk aku tunaikan. Dah bertahun-tahun azam tu di"carry-forward"kan. Entah bila agaknya boleh padam dari list ni. Hee (",)
 
Apapun, Salam Muharram buat semua umat Islam di luar sana. Moga tahun baru yg bakal menjelang tiba ni akan membawa erti kebahagiaan yg sebenar dalam diri kita semua. InsyaAllah. 
 
 
 
 
~ Dylla Abas ~
 

 
 

Tuesday, 13 November 2012

Takbur

Assalammualaikum W.B.T

Takbur adalah penyakit hati yg bahaya. Orang yg memiliki penyakit seperti ini tidak boleh menjadi pendakwah kerana tindak-tanduknya akan menampakkan akhlaknya yg buruk. Lebih bahaya lagi jika dia mewakili jemaah kerana akan turut memburukkan nama jemaah yg diwakilinya. Imam Ghazali memberi beberapa panduan untuk mengelakkan sikap takbur yg ada dalam diri manusia :

1. Apabila berjumpa kanak-kanak, anggaplah mereka lebih mulia daripada kita kerana kanak-kanak belum dibebani dosa.

2. Apabila berhadapan dengan orang tua, anggalah mereka lebih mulia daripada kita kerana mereka lebih lama beribadah daripada kita.

3. Apabila berjumpa orang alim, anggaplah dia lebih mulia daripada kita kerana banyaknya ilmu di dadanya.

4. Apabila melihat orang jahil, anggaplah mereka lebih mulia daripada kita kerana mereka melakukan dosa akibat kejahilan mereka, sedangkan kita berdosa dalam keadaan mengetahuinya.

5. Apabila berjumpa orang jahat, jangan anggap kita lebih mulia kerana mungkin orang jahat itu akan bertaubat pada masa depannya, sedangkan kita belum tahu apakah pengakhiran hidup kita.

6. Apabila bertemu orang kafir, katakan bahawa belum tentu mereka akan kafir selama-lamanya.


p/s : jom muhasabah diri!

~ Dylla Abas ~

Monday, 12 November 2012

Maaf - Ikhlas atau Terpaksa

Assalammualaikum W.B.T

Bila bercerita tentang maaf, banyak persepsi yg muncul. Ada yg menganggap maaf itu perkara yg amat remeh. Ada juga yg menganggap maaf itu perlu agar hidup dapat diteruskan dengan hati yg lebih tenang. Tidak kiralah apa jua persepsi tentang maaf, apa yg penting adalah keikhlasan kita di dalam meminta maaf atau memaafkan seseorang yg lain.

Jika kita meminta maaf, adakah kita benar-benar ikhlas melakukannya...? Dan jika kita mahu memaafkan seseorang, adakah kita benar-benar ikhlas memaafkannya...? Tepuk dada tanyalah hati. Keikhlasan yg wujud di dalam perbuatan maaf ini akan membantu kita untuk menenangkan hati dan melapangkan fikiran. Kita tidak perlu lagi memikirkan perkara yg sudah berlalu sekiranya kita benar-benar ikhlas memaafkan atau meminta kemaafan.

Perkara pertama yg harus kita lakukan untuk mendapat keikhlasan adalah dengan memaafkan diri sendiri terlebih dahulu. Yakinkan diri bahawa setiap daripada kita pernah melakukan kesilapan. Dan berjanjilah yg kita tidak akan mengulangi kesilapan yg sama. Penting untuk kita memaafkan diri sendiri terlebih dahulu agar kita berlapang dada dan menerima semua yg berlaku itu dengan hati yg lebih terbuka.


p/s : memaksa diri untuk memaafkan atau meminta kemaafan akan membuatkan kita mengungkit perkara itu di kemudian hari...wallahu'alam
~ Dylla Abas ~


Wednesday, 7 November 2012

Life Goes On

 
 
 
 
 
p/s : to express my feeling these few days >_<





~ Dylla Abas ~

Antara Kehendak Hati dan Suratan Takdir

Assalammualaikum W.B.T
 
Kehendak hati dan suratan takdir selalu tak seiring, kan...? Selalunya, lain yg hati kita impikan, lain pula takdir yg menentukan. Jadi, yg mana harus kita akur - kehendak hati atau suratan takdir...? Tapi, aku percaya kita yg beragama Islam ni ada pegangan iman. Mengikut Rukun Iman yg ke-6, beriman kepada qada' dan qadar - jelas menunjukkan suratan takdir melebihi kehendak hati.

Tapi, ini bukanlah bermakna kita harus tunduk pada suratan takdir semata-mata. Semua ketentuan itu memang di tangan-Nya. Kita sebagai hamba-Nya yg beriman, tidak boleh cepat berputus asa dan hanya berserah tanpa mahu berusaha. Tidak salah kita berusaha untuk mengubah takdir hidup kita.

Walaupun pada hakikatnya, kehendak hati itulah yg kita mahukan kerana pada sangkaan kita itulah yg akan menyempurnakan kehidupan kita. Ketahuilah, kita tidak pernah tahu. Hanya DIA saja yg Maha Mengetahui apa yg terbaik untuk hamba-Nya. DIA hanya akan memberi apa yg kita perlu, bukan apa yg kita mahu. Andaikata ada kehendak hati yg tidak tertunai, janganlah terus menyalahkan takdir. Terimalah semua ketentuan-Nya dengan hati yg terbuka. Berlapang dada menerima semua yg telah ditentukan-Nya setelah kita berusaha bersungguh-sungguh, akan membantu kita untuk menjadi hamba-Nya yg lebih redha. InsyaAllah.


p/s : sentiasa yakin dan bersangka baik pada Allah S.W.T...jiwa pasti akan lebih tenang (",)

 
 
 
 
~ Dylla Abas ~
 
 
 
 
 
 

Tuesday, 6 November 2012

SPM Punya Cerita

Assalammualaikum W.B.T
 
Belum terlambat lagi rasanya nak ucapkan selamat berjaya kepada semua candidates SPM tahun ni. Mesti macam-macam perasaan yg adik-adik rasa kan..? Wahhhh...adik-adik sangat!! Tuanya aku..huhu >_< Apapun, buatlah yg terbaik. SPM ni kan penentu untuk kita nak menentukan hala tuju hidup kita. Kepada yg dah bertungkus-lumus belajar untuk menghadapi peperiksaan ini, moga semuanya dipermudahkan..amin.
 
 
 
 
Bila bercakap tentang SPM, teringat pula aku hari pertama masa aku ambil SPM dulu. Bila diingatkan balik, memang rasa nak ketawa sorang-sorang. Sehari sebelum SPM tu, mak dan ayah datang ke sekolah aku untuk membawa balik barang-barang yg aku tak perlukan lagi. Oh ye, masa tu aku bersekolah di sekolah berasrama. Sekolah teknik je pun. Excited gile nak exam. Lebih excited bila tengok barang-barang kat dorm dah clear.
 
Keesokan harinya, hari pertama SPM, kertas Bahasa Malaysia, aku panik sorang-sorang kat dalam dorm. Ya Allah, slip exam aku!! Mesti dah termasuk sekali dalam salah satu beg yg mak dan ayah bawa balik semalamnya. Mengelabah kejap untuk beberapa minit. Terus berlari keluar cari public phone. Nasib baik mak cepat jawab call aku pagi tu. Dengan kelam-kabutnya aku minta tolong dia carikan slip exam aku. Alhamdulillah...ada. Lega sikit rasanya.
 
Mak cakap, tunggu abang habis sarapan, baru dia tolong hantarkan slip exam tu kat aku. Aku pun iye kan jelah. Orang nak tolong hantar pun dah besar rahmat kan. Semua salah aku. Cuai sangat. Masa kat depan dewan tu, aku asyik pandang pintu masuk sekolah je. Mana abang ni, tak sampai-sampai lagi! Orang dah mula baca doa sebelum masuk dewan. Tapi, bayang abang belum kelihatan. Adoiii...aku dah start panik balik.
 
Bila seorang demi seorang kawan-kawan aku dah mula masuk ke dalam dewan, hati aku jadi lebih berdebar-debar. Panik tak tahu nak cakap. Mengelabah gile aku masa tu! Hampir je aku nak lalu depan pengawas exam tu, aku nampak abang sampai! Alhamdulillah. Syukur. Tapi...........
 
Aku tak sempat nak berkejar kat abang untuk ambil slip exam tu. Jadi, dengan muka yg sangat serba-salah...aku beritahu kat pengawas exam tu yg slip exam aku tertinggal di rumah. Tetiba, suara garau pengawas exam tu mengejutkan aku. Aku rasa dia tak marah pun. Cuma dia tegur kecuaian aku je. Tapi, sebab masa tu rasa mengelabah gile, aku rasa nak nangis dah. Tunggu masa je airmata ni nak jatuh. Tapi, aku sempat beritahu pengawas exam tu yg abang aku baru je sampai untuk hantar slip exam aku. Dia suruh aku masuk dulu. Jangan fikirkan sangat hal slip exam tu. Lega.
 
Tapi, masa nak jawab soalan tu, jantung aku masih laju. Masih panik. Masih mengelabah. Soalan esei tu aku tak mampu nak jawab. Aku macam blur. Tak faham langsung apa yg dimaksudkan dalam soalan-soalannya. Aku pun jawab ikut apa yg aku rasa. Tangan masih menggigil. Sedih gile keadaan aku masa tu. Tak sampai sejam kemudian, kawan sebelah aku tegur, "Pssst...Dalila, kau okay ke...? Kenapa aku tengok kau semacam je ni...? Tak sihat ke...?" Sungguh mengambil berat. Tapi, pertanyaannya itu membuatkan aku mengalirkan airmata tanpa sengaja. Huk aloh! Sengal. Tetiba je nangis. Dan aku ambil masa hampir setengah jam juga untuk menenangkan diri.
 
Bila dah rasa aku banyak buang masa dan keadaan kembali terkawal, baru aku fokuskan apa yg aku perlu jawab sebenarnya. Panik gile bila masa tinggal 10 minit, aku masih belum siap menjawab. Kelam-kabut dibuatnya. Dan hasilnya, result Bahasa Malaysia aku sangat menghampakan. Dapat 4P je. Sedihnya rasa =(
 
So, adik-adik....moral of the story, jangan cuai. Kalau keadaan panik mula menguasai diri, cubalah bertenang. Tarik nafas dalam-dalam dan cuba fokuskan minda tu terhadap apa yg perlu kita buat. All de best!!
 
 
p/s : Korang pun mesti ada kenangan SPM kan...? Share la (",)
 
 
 
 
 
~ Dylla Abas ~

Monday, 5 November 2012

UniRazak's 12th Convocation Day


Assalammualaikum W.B.T
Tajuk macam aku pula yg berkonvo kan. Tapi, aku salah seorang committee yg terlibat dalam konvokesyen kali ini. Tanggal 3 november 2012. Alhamdulillah, majlis tetap berjalan lancar walaupun ada beberapa masalah yg timbul. Tahniah kepada semua para graduasi. Semoga korang semua akan terus berjaya, bukan saja dalam bidang akademik, malah dalam kehidupan seharian juga.






Sehari sebelum majlis konvokesyen, kami semua telah datang ke PICC untuk sesi rehearsel. Aku tiba agak lewat dari waktu yg sepatutnya. Sampai di sana, ambil tahu serba sedikit tentang tugas yg bakal dibuat pada hari konvokesyen nanti, makan tengahari dan bersedia untuk check-in di hotel De Palm Garden. Oh ye, committee untuk hari konvokesyen tu dapat tidur di hotel malam sebelum majlis. Layan juga la kan. Walaupun berkongsi 3 orang dalam 1 bilik, tidur aku lena je untuk sepanjang malam tu. Sampaikan handphone berbunyi pun aku tak sedar. Nasib baik alarm pagi tu aku dengar. kalau tak, kelam kabut juga dibuatnya.




Tugas kitaorang bermula seawal jam 7.30 pagi. Kami tiba di PICC lebih kurang pukul 7.00 pagi. Sempat bersarapan sebelum dikerah masuk ke dalam dewan. Masa tu, keadaan di bahagian pintu masuk utama dewan agak kecoh dengan kehadiran ibubapa yg dah bersedia nak masuk ke dalam dewan.




Majlis bermula tepat jam 9.00 pagi, dengan ketibaan para Academician dan Chancellor. Tun Ahmad Sarji, selaku Chancellor baru UniRazak turut hadir untuk menyampaikan sijil kepada para graduasi. Majlis tamat hampir jam 1.00 tengahari. Masa tu, aku dah tak larat nak berdiri. Bayangkan, berdiri sepanjang majlis berjalan. Huish, macam nak cramp kaki ni. Pengalaman sungguh.




Habis je majlis, semua graduasi berkumpul dengan keluarga masing-masing. Ada yg sibuk bergambar. Ada yg sibuk bercerita pengalaman diorang. Ada juga yg mengisi perut. Teringat pula masa aku konvo beberapa tahun yg lepas. Teringat macam mana mak dan ayah peluk aku dengan perasaan bangga, walaupun aku bukanlah graduate kelas pertama. Alahai, touching kejap =(




Lepas tu, kitaorang sempat la lepak-lepak kat PICC tu. Berbual. Bergambar. Cari idea nak habiskan masa sebelum balik ke rumah. Macam-macam perkara la yg kitaorang buat. Akhir sekali, lepas dah penat pusing Putrajaya dan perut mulai berbunyi minta diisi, kitaorang pun decide nak makan Sate Willy. Bagi yg dah pernah makan, korang mesti tahu macam mana rasanya, kan? Bagi aku sendiri, rasanya boleh tahan la. Boleh la lawan Sate Hj Samuri tu...ngeee >_<




Alhamdulillah. Perjalanan aktiviti hari Sabtu tu agak lancar secara keseluruhannya. Ini kali pertama aku melibatkan diri dalam majlis konvokesyen di UniRazak. InsyaAllah, kalau ada kesempatan, tahun depan aku akan terlibat lagi (",)


p/s : nervous tunggu post-mortem esok...apala Dato' Zabid nak cakap nanti



~ Dylla Abas ~