They're My Best Buddies

Wednesday, 31 October 2012

It's Life





~ Dylla Abas ~

Meeting Oh Meeting

Assalammualaikum W.B.T
 
Al-kisahnya, hari ni aku "dipaksa" untuk join satu meeting ni. Meeting untuk membincangkan hal ehwal konvo yg bakal diadakan hari Sabtu ni. Sebelum ni, aku memang tak terlibat langsung dalam meeting konvo ni memandangkan aku bukan di kalangan committee yg menguruskan yuran konvo bagi pelajar-pelajar kat sini. Jadi, masuk ke bilik meeting tadi dengan muka yg sangat tak puas hati. Tapi, bila terpaksa duduk di sebelah Bursar, terus paksa diri dan buat muka manis. Hipokrit!

Dan bila terlalu banyak isu yg nak disumbatkan dalam meeting selama sejam tu, memang la tak cukup masa kan...? Boleh pula Bursar drag meeting tu sampai waktu lunch. Perut aku ni faham-faham jelah. Cukup masa, alarm pun berbunyi! Langsung takde sivik! Tapi, nasib baik la Bursar pun lapar. Sebelum keluar makan tu, Bursar sempat pesan nak sambung meeting di sebelah petang pula. Pukul 5.00 petang. Memang tak mungkin la aku nak join. Tu tak tahu pula pukul berapa nak habisnya kan. Sabar jelah.

Memang kat sini sekarang masing-masing tengah busy. Convocation Day is just around the corner. Semua committee sibuk memainkan peranan masing-masing. Ada juga yg bersikap lepas tangan. Aku hanya mampu menjadi pemerhati bebas. Aku..?? Tugas aku hanya pada hari konvo tu je. Jadi, aku tak la sesibuk orang lain. Cuma backup mana-mana yg patut je. Selebihnya, baik aku buat kerja aku sendiri. Huh, berkira!


p/s : esok kena pergi PICC pula...haish!!
 
 
 
 
 
~ Dylla Abas ~

 
 

Sunday, 28 October 2012

Alahai Azeem

Al-kisah Azeem, Makngah dan Acu di suatu petang yg nyaman dengan angin sepoi-sepoi bahasa :


Azeem : Acu nak pergi mana tu...?

Acu : Acu nak pergi jogging kejap..

Azeem : Nak ikut!!!

Makngah : Azeem tau ke jogging tu apa...??

Azeem : Tau la (sambil buat aksi berlari-lari anak...)

Makngah : Okay...boleh ikut. Tapi pergi jumpa atuk dulu...tadi tak salam atuk lagi kan.?

Acu : Haa...pergi jumpa atuk dulu!

Azeem : Tak nak la jumpa atuk...

Makngah : Jangan bawa dia pergi jogging Acu..

Azeem : Ish..yelah..asal balik kampung je kena salam!

Acu & Makngah : $^%^#!!@)*&^%^%


p/s : bertuah punya budak..kecil-kecil dah pandai menjawab!!




~ Dylla Abas ~





Thursday, 25 October 2012

I Promise You...Ya Allah

Assalammualaikum W.B.T
Alhamdulillah. Esok kita semua akan menyambut Hari Raya Aidiladha atau Hari Raya Qurban. Buat semua umat Islam, moga kita semua meraikan Aidiladha ini dengan penuh rasa keinsafan dan cubalah perbaiki diri dalam janji-janji kita yg ingin berkorban hanya kerana Allah S.W.T.

Bila hati diuji dengan pelbagai ujian hidup, mula la terasa nak dekatkan diri dengan-Nya. Bersyukurnya aku kerana dipilih untuk diuji sebegini. Bersyukurnya aku kerana "ditegur" oleh-Nya yang kadangkala lalai di dalam menunaikan tanggungjawab aku sebagai hamba-Nya. Dan bersyukurnya aku kerana masih diberi kesempatan untuk memperbaiki kesilapan diri.
Aku berjanji Ya Allah, aku akan terima segala dugaan-Mu ini dengan penuh rasa redha kerana aku yakin, Engkau jua la Yang Maha Mengetahui segala yg terbaik buat diriku. Aku berjanji Ya Allah, tak akan aku sakiti hati orang-orang di sekeliling seperti mana aku disakiti. Pulihkan segera hatiku ini Ya Allah. Kembalikanlah semula ketenangan dalam diriku seperti yg pernah Engaku kurniakan dulu.
p/s : Salam Aidiladha buat semua yg sudi singgah blog buruk aku ni >_<
~ Dylla Abas ~

Monday, 22 October 2012

Whatsapp di mana-mana

Assalammualaikum W.B.T
 
Tengah takde mood ni, ada pula idea nak buat entri baru. Whatsapp. Aku tahu, ini bukan topik yg segar. Majoriti daripada kita memang dah sedia maklum dengan aplikasi Whatsapp ni. Dulu demam BBM. Sekarang Whatsapp pula. Bukan saja Whatsapp, malah ada LIME, ada Viber dan ada macam-macam lagi la. Begitu la canggihnya dunia masa kini. Aplikasi macam ni percuma bagi pengguna android phone yg subscribe dengan internet pastinya.
 
 
Google
 
Begitulah mudahnya hidup di zaman teknologi begini. Semuanya di hujung jari. Dan bila difikir-fikirkan balik, kemudahan ini sebenarnya banyak menjurus ke arah keburukan. Entah la. Tapi aku terfikir macam tu. Tapi, bagi yg menggunakan kemudahan begini ke arah kebaikan, memang korang berfikiran matang dan bijak. Kalau sebaliknya, korang fikir sendiri la akibatnya.
 
Minggu lepas, aku dah terfikir untuk masukkan aplikasi ni dalam handphone aku. Maklumlah, handphone kurang canggih, jadi aplikasi ni takde dalam handphone masa mula-mula beli dulu. Kena masukkan kemudian. Tapi, tengah fikir-fikir nak masukkan ke tak...aku terus rasa tak sedap hati. Kalau la aplikasi tu dah ada dalam handphone, pasti hidup aku lepas ni asyik dengan handphone je. Ke mana-mana ada handphone. Berkepit 24 jam! Tak nak la. Macam takde privacy pula rasanya. Betul ke...??
 
Hmm, biarlah aku ketinggalan sikit. Asalkan handphone aku masih boleh call & SMS, dah rasa cukup bagus dah. Tak perlu la nak canggih sangat. Kepada sesiapa yg nak menghubungi aku, sila la korbankan sedikit bil telefon atau prepaid korang tu ye. Kalau rasa rugi, tak payah contact langsung...huhu >_<
 
 
p/s : rimas juga bila tengok ada orang yg tak leh berenggang dengan handphone diorang!!
 
 
 
 
 
~ Dylla Abas ~

Hidup Tak Selamanya Indah

Assalammualaikum W.B.T
Alhamdulillah. Isnin kembali seperti biasa. Masih diberikan peluang untuk meneruskan komitmen dan tanggungjawab terhadap tugasan harian. Lama rasanya tak membebel kat blog buruk ni. Tak tahu nak bebelkan tentang apa. Banyak sangat perkara yg berlaku, sampai tak tahu nak update yg mana dulu.
Akhir-akhir ni, aku rasa macam kehilangan mood yg amat ketara. Datang kerja pun dengan sangat tidak berperasaan. Hanya ada rasa tanggungjawab je yg membuatkan aku gigih juga ke tempat kerja. Selebihnya, hanya perasaan kosong menghadap pc. Aku rasa, aku rindukan mak dan ayah la. Dah lama tak jumpa diorang. Mungkin sebab tu aku rasa hidup ni tak sempurna. Nasib baik la hujung minggu ni dah nak bercuti. Mak, ayah...nanti kita jumpa ye.
Berbalik kepada topik entri hari ni, sebenarnya dah lama nak tulis entri ni. Tapi, nak mengumpul kekuatan untuk menaip tu agak slow sikit. Hari ni la baru dapat kekuatan tu. Macam yg aku dah taip kat atas tu, banyak sangat perkara yg jadi akhir-akhir ni yg menjejaskan mood aku. Walaupun boleh ketawa riang macam biasa, tapi dalam hati Allah jelah yg tahu. Peritnya rasa menjadi hipokrit. Berlagak seperti takde apa-apa yg berlaku. Sedangkan perasaan ni berkecamuk sangat.
Memang hidup ni tak selamanya indah. Bila terasa hidup dah begitu sempurna dengan perjalanan hidup yg sangat lancar, dan tetiba datang dugaan yg mengejutkan, memang rasa tersentak kejap. Cuba untuk bersabar dan bertabah, tapi sebenarnya aku lemah! Yg mampu aku buat hanyalah menjadi seorang yg hipokrit. Sakit weh!
Google
Mungkin tu salah satu sebab kenapa aku slow sikit update entri. Kang update dengan emosi macam ni, memang cerita sedih jelah yg keluar kan. Jadi, aku nak ambil masa untuk pulihkan semangat dulu. InsyaAllah, bila semuanya dah selesai, aku akan kembali seperti biasa. Apapun, aku rasa kadang-kadang sifat hipokrit ni perlu juga. Walaupun sakit, tapi itulah sikap yg membolehkan kita terus berdepan dengan apa jua situasi dalam apa jua emosi. Hah, dah jadi peribahasa lak...ngee >_<
p/s : bila dah terlalu lama bergembira, rasa lemah pula nak berdepan dengan dugaan yg "menarik" kegembiraan tu secara tiba-tiba =(
~ Dylla Abas ~

Thursday, 18 October 2012

Kadang-kadang

 
 
Kadang-kadang kita tak sedar kita telah menyakiti hati seseorang
 
Kadang-kadang kita terlupa yg perbuatan kita membuat orang membenci kita
 
Kadang-kadang kita terpaksa menjadi hipokrit demi melihat kegembiraan orang lain
 
Kadang-kadang kita terasa ingin menjauh setelah sedar yg sebenarnya kita tak mahu berpura-pura
 
Kadang-kadang kita nak meluahkan sesuatu tapi tak tahu bagaimana caranya
 
Kadang-kadang kita rasa berdiam diri itu adalah perkara terbaik yg perlu kita lakukan T_T




~ Dylla Abas ~
 
 
 
 

Monday, 15 October 2012

Isnin Yg Terpilih

Assalammualaikum W.B.T
 
Isnin kembali seperti biasa. Dan pagi Isnin kali ni, aku di"hidang"kan dengan berita sedih tentang adik Ahmad Adam Syukri di MHI. Setiap kali berita adik Adam disiarkan, setiap kali tulah rasanya mata aku ni panas. Airmata tu macam nak keluar. Tapi, tak keluar pun. Namun, dalam hati betapa Allah saja yg tahu betapa sedihnya aku melihat penderitaan adik Adam yg terus berjuang untuk hidup. Ketabahan hati kedua orang tuanya, begitu memberi inspirasi. Ya Allah, moga Kau ringankan la penderitaan dan beban mereka sekeluarga. Amin.
 
Bila bercakap tentang hari Isnin, pasti banyak gelaran yg diberi. Monday Blues. The Sickness Monday. Dan macam-macam lagi. Walaupun aku sendiri secara peribadinya agak kurang bersemangat bila datangnya hari Isnin, tapi banyak kebaikan yg ada pada hari Isnin yg kita semua sedari, tapi sengaja mengabaikannya.
 
Di dalam Islam, ada beberapa perkara besar yg berlaku pada hari Isnin. Antaranya :
 
1. Nabi Idris A.S telah naik ke langit.
2. Nabi Musa A.S menerima wahyu di Bukit Thursina.
3. Turunnya dalil tentang ke-Esa-an Allah S.W.T
4. Lahirnya Nabi Muhammad S.A.W
5. Malaikat Jibril turun ke bumi untuk kali pertama bertemu dengan baginda Rasulullah.
6. Semua amal perbuatan umat Islam diperlihatkan kepada Rasulullah.
7. Wafatnya Nabi Muhamad S.A.W
 
Hari Isnin juga dipilih sebagai hari di mana umat Islam digalakkan untuk berpuasa Sunat. Ada yg berpuasa Sunat hari ni..? Alhamdulillah. Dan ada banyak lagi kelebihan hari Isnin yg kita semua tahu. Isnin juga merupakan permulaan minggu baru dalam kehidupan seharian kita. Moga-moga, lepas ni kita semua akan lebih bersyukur untuk menempuh hari Isnin yg akan datang ** termasuklah diri aku sendiri ** InsyaAllah. 
 
 
Google
 
 
p/s : Zikir Isnin
 

 




~ Dylla Abas ~ 

Sunday, 14 October 2012

Semalaman Di Bukit Tinggi & Genting Highland

Assalammualaikum W.B.T

Dah lama rasanya tak update enrti on Sunday. Rasa agak pelik di situ..hehehe >_< Apapun, nak ucapkan selamat berhujung minggu buat semua kawan-kawan blogger. Moga cuti yg ada ni dimanfaatkan dengan sebaiknya. Hari ni, aku agak sibuk mengemas rumah dan membasuh baju. Rajin sungguh...anak siapa la ni ye...huhu (",) Dah siap mengemas baru la terasa nak BW. Lama juga tak menjenguk blog kawan-kawan. Mesti dah banyak cerita yg aku dah missed.

Sebenarnya nak cerita tentang aktiviti 2 malam yg lepas. Aku dan beberapa orang teman sekerja menghabiskan masa di Bukit Tinggi dan Genting Highland. Semalaman kami berada di 2 tempat tu. Masa kat Bukit Tinggi tu cuaca agak menyenangkan. Tak la sejuk sangat. Tapi, bila dah sampai Genting Highland, tetiba je rasa sejuk. Mula-mula tu aku okay lagi. Tapi, bila tetiba je ada angin yg bertiup, terasa sejuk pula. Tapi okay la...masih boleh bertahan lagi. Plus, aku pun tak bawa sweater. Jadi, memang kena bertahan la kan. Oh, lupa pula...si dia pun ikut sama dalam aktiviti ni **walapun hakikatnya aktiviti ni memang dirancang oleh si dia...hee **




Kami bertolak ke sana lepas solat Mabhrib. Sempat singgah kejap di Masjid Taman Melati untuk menunaikan solat Maghrib. Kami tiba di Colmar Tropicale Bukit Tinggi hampir jam 9.00 malam. Memang tak ramai orang. Sampai sana, kami bergambar dulu di hadapan bangunan ala-ala France di laluan masuknya. Gambar wajib bagi sesiapa jua yg sampai di sini.




Kami singgah makan di sebuah restoran yg terdapat di situ, Le Poulet Roti. Restoran tu menghidangkan 100% produk ayam. Dan malam tu kami memilih menu Roasted Chicken, yg ada side dish. Dah ala-ala Kenny Rogers je gayanya. Tapi, muffin Kenny Rogers lagi sedap la..huhu >_< Masa tengah makan tu, ada pula persembahan silap mata. Aku tak dapat nak fokus sangat sebab daya tarikan Roasted Chicken tu lebih kuat...hahahaha




Selesai je makan, kami sempat la juga melepak di depan pentas tu untuk melihat beberapa persembahan nyanyian. Mujurlah aku berkeras untuk duduk di tempat aku, kalau tak memang aku la yg conquer mic malam tu..hee >_< Suara penyanyi-penyanyi malam tu agak sedap juga ** dan aku difahamkan mereka berbangsa Filipina ** Mereka menyanyikan lagu Bunga-Bunga Cinta dan Kuda Hitam dengan sangat baik. Tapi, aku kagum bila salah seorangnya menyanyikan lagu Rolling In The Deep (Adele). Boleh tahan juga la. Aku bagi 3 1/2 bintang kat dia (",)





Agak-agak dah bosan dengan persembahan tu, kami pun memulakan sesi pengambaran..cheh! Haa la, dah sampai sana kena la bergambar. Takkan la nak tengok je view kat sana kan. Dah nama pun bawa kamera, rugi pula rasanya tak snap barang sekeping dua gambar untuk dijadikan kenangan. Ini pertama kali aku datang ke sana dengan suasana malam. Walaupun tak begitu meriah ** mungkin sebab tak ramai orang kot ** tapi, aku tetap teruja dengan struktur bangunan di situ. Tetap hebat pada pandangan mata aku.

Kami sempat naik ke atas tower setinggi 3 tingkat yg ada di sana. Tapi, masa nak naik lif tu, masyaAllah...bau lif nya sangat menyengat. Pening sekejap. Nasib baik la 3 tingkat je. Kalau 10 tingkat, mahu pengsan kitaorang dalam lif tu!






Dah puas bergambar dalam kawasan Colmar Tropicale tu, kami singgah untuk melawat sekawan angsa putih dan hitam yg terdapat di situ. Angsa-angsa tu kelihatan agak kurang agresif di waktu malam. Macam mana pun, salah seekor dari angsa putih tu tetap "menyerang" bila si dia hulurkan tangan ke arah angsa tu. Padan muka kena gigit dengan angsa!




Lepas tu, kitaorang pun bergerak menuju ke Genting Highland pula. Bak kata diorang la, alang-alang dah sampai situ...baik terus ke Genting Highland. Nak merasa suasana malama kat sana. Aku memang on je. Lagipun, bukan aku yg drive. Relax je jadi co-pilot. Apa nak kisah sangat..ngee :p




Sampai Genting Highland, takde banyak aktiviti yg boleh dibuat pun. Maklumlah, sampai sana pun dah hampir tengah malam. Mana ada apa-apa event pun. Outdoor & indoor park, semua dah tutup. So, kitaorang melepak jelah. Keluar masuk hotel-hotel yg ada. Menikmati suasana dingin sambil berborak-borak. Malam tu, jelas sangat yg hanya aku dan si dia je yg nampak fresh. Yg lain-lain tu semua dah tak larat. Mata masing-masing layu je. Tunggu masa nak letak kepala atas bantal je tu. Confirm lena!

Kesian betul budak-budak ni. Disebabkan diorang dah nampak sangat tak bermaya, si dia terus buat keputusan untuk berehat dalam kereta je. Masuk je dalam kereta, masing-masing dah tersandar. Aku...?? Terpaksa pula meneman si dia yg sibuk dok tuning kereta dia. Tak tahu la kenapa, tapi enjin kereta dia macam bermasalah sepanjang perjalanan naik ke Genting Highland ni. Yg mengikut firasat aku, "mungkin enjin sejuk agaknya." Disebabkan aku pun dah tak larat nak melayan kerenah si dia membebel dengan keretanya, aku pun masuk la dalam kereta. Dan akhirnya, aku terlelap juga.




Sedar-sedar je, dah hampir Subuh. Yg lain-lain dah mula resah nak balik. Si dia suruh diorang balik dulu. Sebab dia nak sambung tidur sekejap je lagi. Lepas selesai Subuh nanti, baru kitaorang gerak. Haa, itu la dia penangan overnight di Bukit Tinggi dan Genting Highland kan. Sumpah memang takde apa aktiviti yg best. Tapi, sebab aku dah biasa overnight ** kalau sebelum ni kitaorang overnight dengan adik bongsu aku...alaa, rindu pula kat dia!! ** jadi aku rasa perkara tu biasa je. Takde apa yg membosankan sangat pun. Cuma, aku harap kawan-kawan yg lain tu tak serik la dengan aktiviti macam ni nanti kan (",)


~ Dylla Abas ~

Wednesday, 10 October 2012

The Adventure of Sungai Chiling Waterfall

Assalammualaikum W.B.T

This is the 3rd time I went to Sg.Chiling Waterfall, located at Kuala Kubu Bahru. It took about 1 1/2 hour from my house, Cheras, Kuala Lumpur. And this time, we climbed until reached the waterfall area. Same like the previous entry [HERE], the adventure of the journey is still remain. We need to go through total of 7 crossings.

We started our journey at 7.30 a.m and supposed to gather at Caltex Jalan Selayang at 8.00 a.m. But, there's some misunderstanding between us, and the journey postpone for almost 1 hour. We reached there around 10.00 a.m. From parking area, we need to walk about 5-10 minutes before check in. I'm not sure about the registration, but one thing I sure enough, we need to register if we decided to spend the night there.
We had our breakfast before decided to continue our journey. There're other groups beside us and we were the 6th or 7th group reached the waterfall. Err...actually, I'm pretty lazy to continue this writing and upload all the pictures. So, let's enjoy this video >_<




p/s :  hope to come back here again..!
~ Dylla Abas ~

Monday, 8 October 2012

Tak profesional langsung...!

 Assalammualaikum W.B.T
Cubaan men'update' entri setelah sekian lama tak update apa-apa. Harap-harap kawan blogger semua sihat-sihat belaka la ye..tak sempat nak BW lagi. Ada la 2-3 blog yg sempat aku terjah pagi tadi. Tu pun curi-curi baca.
Berbalik kepada tajuk entri. Profesional. Ada beberapa peristiwa yg membuatkan aku terfikir, betapa sikap profesional itu perlu ada dalam diri, lebih-lebih lagi di tempat kerja. Contohnya, diri aku sendiri la. Masa kat tempat kerja lama dulu, aku dengan si dia bekerja di bawah satu projek. Aku memang deal dengan dia untuk beberapa perkara.
Jadi, bila tiba angin monsun barat daya datang, kitaorang dalam tempoh 'perang saudara'....mood nak tengok muka masing-masing memang takde la kan. Tapi, demi kerja dan sikap profesional, masing-masing buat macam tak ada apa-apa yg berlaku. Hal kerja harus diutamakan jika berada di tempat kerja. Hal peribadi tolak ke tepi dulu. Jangan campur-adukkan kedua-dua hal ni. Walaupun dalam hati hanya Tuhan je yg tahu macam mana rasanya nak berdepan dengan muka yg menyakitkan hati tu ** eh...?? hahahaha...** tapi, alhamdulillah sebab aku dikurniakan dengan sedikit sifat sabar. Boleh la nak mem'profesional'kan diri. Takde la nak emosianal tak tentu hala kan.
Baru-baru ni, aku terjebak dengan satu kes tanpa sengaja. Aku tak nak terjebak pun. Tapi, akur jelah bila aku yg 'terpilih'. Si A ni berkawan rapat dengan aku ** suatu ketika dahulu **, tapi dalam hatinya dah ada satu perasaan yg lebih daripada kawan. Bila si A dah boleh menerima hakikat yg aku memang dah ada si dia, baru la dia menjauhkan diri daripada aku. Dan kesannya...?? Si A ni memang betul-betul menjauhkan diri. Tak nak bertegur sapa. Kalau berselisih tu, dia memang boleh pusing ambil jalan lain. Hal kerja pun dah mula pass kat orang tengah. Macam-macam hal la dia buat. Yg lebih menarik lagi, kawan-kawan yg rapat dengan aku pun terpaksa menerima tempiasnya. Dengan semua kawan-kawan yg rapat dengan aku dia tak nak bertegur-sapa. Apa punya turrr!!!
Profesional la sikit. Masing-masing dah dewasa. Hal remeh-temeh macam ni tak payah la nak besarkan. Aku tak kisah sangat sebenarnya bila si A tu tak nak bercakap dengan aku. Tak luak mana pun. Kerja aku jalan je. Hidup aku pun aman. Tapi yelah...nama pun kawan kan. Bila tak bertegur-sapa macam ni, ada la rasa kurang selesa dalam diri. Hmmm...bila tengok si A tu boleh berlagak selamba je, aku pun malas nak ambil kisah sangat la. Lantak dia!
p/s : akan sampai masanya si A tu pasti datang bercakap dengan aku juga...percaya la...huhu >_<



~ Dylla Abas ~

Thursday, 4 October 2012

Datanglah Wahai Semangat

Assalammualaikum W.B.T
Apalah nak jadi dengan aku ni.
Semangat nak berblogging ni makin lama makin luntur.
Walaupun setiap hari tak lupa nak login....
tapi setiap kali kali nak tulis entri baru mesti terkandas di tengah jalan.
Setiap kali nak BW, mesti terkebil-kebil mata ni dan akhirnya 'X' juga yg aku klik.
Apa nak jadi ni Dylla...??
Come on spirit...please come to me...I really need you.
Cheh...macam apa je.
Aku pun tak tahu la apa puncanya semangat ni jatuh merudum.
Yg pasti, idea nak update entri baru semkin kepupusan.
Nak fikir tajuk entri pun dah ambil masa sampai setengah hari.
Apatah lagi nak tulis isi kandungannya.
Macam mana korang maintain kan semangat update entri tu ye...?
Share please...!


~ Dylla Abas ~

Tuesday, 2 October 2012

Datang Dan Pergi Lumrah Hidup

Assalammualaikum W.B.T
 
Lama tak menjenguk blog ni. Lama juga tak buat aktiviti BW. Kenapa...?? Hmm...entah la. Semenjak duduk kat department baru ni, idea untuk update entri langsung takde! Mati kutu terus. Otak semakin tepu...hehe >_< Bukan takde perkara yg nak dikongsi. Tapi, bila nak mula menaip je, mula la rasa tak senang duduk. Macam ada je mata-mata yg memandang. Padahal takde siapa pun yg pandang. Masing-masing sibuk dengan kerja masing-masing. Aku je yg sempat nak curi-curi online FB la...YM la..BLOG la...itu la...ini la...bosan wehhh kalau asyik menghadap kerja je. Mata ni sesekali nak juga berhibur. Tengok benda-benda lain selain dari angka-angka yg memeningkan kepala ni.
 
Pagi tadi, pertama kali aku terlibat dalam department meeting untuk department baru ni. Takde isu yg aku ketengahkan walaupun dalam kepala dah list kan semua benda yg aku tak puas hati. Tak puas hati kenapa pula ni Dylla...?? Err...takde la tak puas hati sangat. Cuma nak clarify tentang tugas aku kat department ni je. Tengah dok fikir nak cakap atau sebaliknya, tetiba je Bursar ** bos besar department ni ** buat announcement yg mengejutkan.
 
"To be fair to everybody here...yes, I'll resign and my last day should be the end of this month."
 
Walaupun pada awalnya aku mengharapkan Bursar akan remain sebagai Bursar di sini, tapi aku menerimanya dengan hati yg terbuka. Kecewa?? Sikit la. Dia la satu-satunya harapan yg menguatkan semangat aku untuk cuba menyesuaikan diri di department baru ni. Dan bila dia takde nanti...? Apa yg boleh aku buat...? Takkan la merayu supaya dia tak payah berhenti. Hmm, bak kata en.Hisham ** one of the H.O.D here ** "people come, people go..this is life..." Dan aku terpaksa bersetuju kerana memang itulah kenyataannya. Semua orang akan pergi. Pergi dengan pelbagai cara dan sebab.
 
Apapun, aku doakan semoga Bursar akan sentiasa berjaya di dalam kehidupannya walau apa jua yg dia lakukan. Banyak nasihat yg dia tinggalkan kat aku. InsyaAllah, aku akan pegang kata-katanya selagi aku masih di sini.
 
 
p/s : harus lebih kuatkan semangat untuk bekerja tanpa Bursar. Alaaaa...nanti nak mengadu kat siapa pula..???
 




~Dylla Abas ~