They're My Best Buddies

Tuesday, 28 August 2012

"Yelah...kau memang ada semua"

Assalammualaikum W.B.T
 
Aku tengah buat kerja tadi. Punyalah kusyuk sampai tetiba je aku teringat tentang seorang ex-housemate aku ni. Masa tu kami menetap di Kundang, Rawang. Entah angin apala yg lalu kat aku tadi sampai tetiba je teringatkan dia. Bukan best sangat pun nak ingat hal dia. Sebenarnya dia tu banyak menyakitkan hati je. Istighfar Dylla...istighfar. Jangan nak sakit hati sangat la.
 
Korang pernah tak ada kawan atau sedara-mara atau sesiapa jelah yg korang kenal yg ada sikap "semua ada" atau "semua tahu"...? Mesti korang pun ada experience macam aku juga, kan...? Kadang-kadang rasa meluat nak melayan kerenah orang macam ni. Pantang kita buka cerita, mesti diorang pun nak bercerita juga. Dah tu, jenis nak "up" kan diri sendiri. Tak nak kalah. Aku ada A. Kau ada A++. Memang nak menang jelah pendek kata.
 
Aku bukannya kisah sangat dia nak menang ke apa ke. Biar la dia kalau dah memang dia ada semua. Tapi, bila dia ada semua dan sibuk nak "ada" kan juga semua benda lain bila tiap kali kitaorang berborak, rasa nak marah juga. Tak boleh ke kau dengar je...? Tak payah nak tambah-tambah cerita aku tu...? Hahaha...adoiii Dylla, macam budak-budak la kau ni! Benda kecil macam ni pun nak marah. Okay fine. Memang agak childish la aku ambil berat sangat hal kecil macam ni. Tapi, bila dah wujud rasa jengkel dalam hati, benda kecil pun boleh jadi benda besar, kan..?
 
 
A : Semalam aku beli tilam kat kedai perabot tu...murah je, tapi okay la sebab tebal juga...
 
B : Oh, ye? Mak aku kan baru-baru ni beli tilam kat IKEA, tebal 8 inci...tapi mak aku cakap tak best sebab rasa tak selesa...yelah selama ni tidur tilam tebal 12 inci...bila tiba-tiba kena tidur tilam nipis dia rasa tak best...tilam yg kau beli tu berapa inci...?
 
A : *&^%$@!!(*&^!!
 
 
Haa..macam tulah salah satu contoh perbualan yg dah buat aku hangat hati. Yelah, aku tak mampu nak beli tilam 12 inci atau 8 inci sekalipun, tapi perlu la kau buka cerita pasal tilam yg mak kau beli tu...? Siap mentioned IKEA lagi. Saja je nak bakar line kan. Sengal betul aku rasa. Nak marah pun rasa macam tak guna. So, geleng kepala jelah. Perangai...perangai...
 
Ada banyak lagi la contoh lain. "Mak aku ada..." "abang aku ada..." "pakcik aku ada..." Yelah...kau memang ada semua la! Family members kau memang the best in the world la senang cakap. Macam ni punya perangai pun ada...apa daa!
 
Actually, kawan aku yg seorang ni memang ada banyak perangai yg pelik-pelik. Pelik bagi aku sebab tak pernah jumpa lagi dengan manusia yg macam ni. Jenis yg "semua ada", "tak nak kalah", "perfectionist". Oh, please! Makin lama kenal dia, makin banyak kekurangan sebenarnya yg aku nampak. Biasa la bila dah tak berapa nak berkenan kan. Nampak perangai yg tak elok jelah. Perangai yg elok tu pandang sebelah mata je...hahaha >_<
 
Dia pun dah kahwin sekarang. Dah ada anak pun. Moga-moga la dia berubah. Jangan la dengan suami pun dia nak bersikap macam tu. Bosan weh!
 
 
p/s : dah Dylla...toksah dok cakap pasal perangai orang sangat la..kau tu macam best je..huhu ^_^
 
 

 
 
Photobucket

Monday, 27 August 2012

Back to Work

Assalammualaikum W.B.T
Sebenarnya dah kembali bekerja hari Khamis yg lepas.
Tapi mood bekerja tu baru muncul hari ni.
Maklumlah, minggu lepas kerja sorang-sorang.
Bosannya terasa kat ofis.
Hari ni semua ada...yeay!!
Google
Jap lagi la baru BW ye.
Sekarang ni nak siapkan dulu semua outstanding sebelum raya.
Kang ada pula yg memekak sebab pending lama sangat kerja ni.
Hee >_<
Photobucket

Thursday, 23 August 2012

Kisah Raya Keluarga Kami


Assalammualaikum W.B.T
Tudiaaa...raya punya pasal, mood nak update entri tentang kisah hari raya pun delay sampai 3-4 hari. Nak buat macam mana. Bukan selalu dapat berkumpul dengan sanak saudara kan. Bila sesekali dapat berkumpul dalam suasana yg meriah begini, memang lupa la pada hal lain. Tapi, seronok tu seronok juga la. Tanggungjawab pada Yang Satu jangan dilupakan juga (",)

Tahun ni, kami sekeluarga mengenakan baju raya berwarna turqoise. Tapi, tulah...bila dah tak duduk sekali, memang susah juga sebenarnya nak dapat pakai baju yg sama. Family adik aku yg menetap kat Kemaman tu contoh terbaik la. Aku tak tahu la dia tak faham maksud turqoise ataupun memang dia tak dapat nak cari kaler baju macam tu. Diorang je yg lari terus dari kaler tema. Takpela, nak buat macam mana. Family abang juga yg sporting. Walaupun turqoise dia gelap sikit, tapi tetap match dengan kami yg lain-lain ni.

Pagi raya pertama, hanya keluarga kami je yg berada di kampung. Adik-beradik ayah mahupun adik-beradik mak belum berkunjung lagi. Diorang datang lepas tengahari. Masa tu kami masing-masing tengah layan mata. Nak keluar beraya ke rumah saudara-mara pun masing-masing takde kat rumah. Jadi, kitaorang hanya bersantai di rumah jelah. Tunggu orang datang beraya. Alih-alih terlelap semuanya. Adoi, kelakar juga raya pertama tu kitaorang boleh tidur kat rumah.

Bila ada sanak-saudara yg dah mula datang menjengah kami, barulah terasa meriah sikit. Baru dapat rasa suasana hari raya tu. Kalau tak, kau pandang aku...aku pandang kau...hehehe >_< Ramai juga adik-beradik mak dan ayah yg datang. Masing-masing berkonvoi menziarai sanak-saudara yg ada di sekitar Slim River ni. Kitaorang nak join, tapi takde kesempatan. Makin lama makin ramai pula yg datang. Bagusla kan, habis juga makanan kat rumah ni. Kalau nak harap kitaorang je yg makan, mahu seminggu tak payah makan dah (",)

Malam raya pertama tu baru la kitaorang dapat peluang menziarahi makcik aku yg tinggal di Tanjung Malim. Dia tu adik kepada mak aku. Memang tiap-tiap tahun kitaorang akan beraya di rumahnya. Tak pernah missed. Aku lagi la tak boleh missed. Makcik aku tu dah macam mak aku sendiri. Dia yg jaga aku masa mak dalam dalam pantang melahirkan aku. Besar jasanya tu ^_^

Okay la. Dah malas nak tulis lagi. Layan gambar jelah. Kualiti gambar pun agak kurang baik. Masing-masing lupa bawa kamera. Harapkan kamera handphone jelah. Apa punya turr!!


Kami je yg memang betul-betul sedondon
Anak-anak mak n ayah yg masih single >_<

Mak n ayah tercinta (",)

Mak n anak kesayangannya

Muhammad Azeem Rusyaidi

Adam Zulqarnain

Aksi comel Azeem menyuap sumi ke mulut Adam >_<

Abang n family

Mak yg tersenyum lebar lepas dapat duit raya dari anak-anaknya ^_^

Terselit pula si Azeem tu kat sebelah acunya

>_<

My Happy Family

Ragam si Debab Adam n si Bucuk Azeem


p/s : tak sabar nak pergi open-house...ada sesiapa nak jemput aku tak..?? hee :p

Photobucket

Wednesday, 22 August 2012

Nyanyian Lagu Birthday Istimewa Dari Azeem

Assalammualaikum W.B.T

Bila bercakap pasal birthday dengan anak buah aku...
benda 1st yg dia akan buat ialah menyanyi lagu birthday
Video ni dirakam ketika 2 hari sebelum birthday aku.
Cubaan menyanyi lagu birthday dalam Bahasa Inggeris
Oh, my english!!

Thanks Azeem...you are so sweet >_<


Photobucket

Selamat Kembali Ke Bandaraya

Assalammualaikum W.B.T

Setelah hampir seminggu bercuti, kini aku kembali semula ke hutan batu ni untuk memulakan rutin harian seperti biasa. Kerja...kerja...kerja!!! Semangat nak bekerja tu agak lemah disebabkan oleh rasa lemau yg melampau akibat penangan lemang, ketupat, nasi impit dan juadah-juadah lain sempena hari raya ni.

Apapun, bersyukur ke hadrat Illahi kerana dengan izin-Nya aku dapat kembali ke rumah sewa aku ni dengan selamat walaupun jalan agak sesak. Kat highway tadi perjalanan sangat lancar sebenarnya. Boleh la aku pecut kat beberapa tempat yg disyaki tiada speed-trap..hehehe >_< Tapi, bila masuk je KL, ya Allah..sesaknya macam semut beratur nak ambil gula! Tapi...biasa la KL...masa bilanya pernah lengang kan. Bak kata kawan aku la, "KL tak sesak waktu raya adalah mitos!" Ya...aku terpaksa bersetuju dengannya.




Seminggu bercuti, masa banyak dihabiskan di rumah. Tak sempat nak beraya di rumah saudara-mara sebab terlalu ramai yg datang beraya. Lepas satu keluarga, berganti pula dangan satu keluarga yg lain. Penat, tapi rasa seronok sebab dapat bertemu dengan mereka semua. Yelah...nak harap waktu lain, memang susah la nak jumpa kan. Waktu raya macam ni jelah peluang yg ada.

Bila dah sampai KL ni, dok terfikir pula nak beraya ke rumah kawan-kawan kat sini. Tapi, dah sah la diorang semua tak balik lagi. Mesti masing-masing ambil peluang cuti panjang kan.

Hmm, okay la. Malam ni kena tidur awal. Takut esok rasa malas pula nak bangun pergi kerja. Nite buddies!!



Photobucket

Happy Birthday Dylla Abas

Assalammualaikum W.B.T

Perangai yg tak boleh nak diubah...wish birthday kat diri sendiri!! Hehehe...okay la tu kan. Terharu sangat bila diri sendiri ingat birthday sendiri. Ada kan orang yg terlupa pada birthday dia sendiri. Syukur alhamdulillah sebab aku masih diberi memori yg bagus untuk mengingati.

Happy Birthday to you
Happy Birthday to you
Happy Birthday to Dylla
Happy Bithday to you....!!!




Dan syukur alhamdulillah sebab aku masih diberi peluang untuk menyambut hari ulangtahun kelahiranku yg ke.....?? Hahahaha...tua dah aku ni! Awal-awal pagi tadi lepas solat Subuh mak datang bilik aku. Borak-borak kejap pasal raya. Then, tetiba dia usap kepala aku....

"Jadi anak yg solehah ye...mak doakan kakak bahagia selalu, dimurahkan rezeki, dicepatkan jodoh..."

Okay. Touching kejap. Rasa nak nangis. Tapi airmata tak nak keluar pula. Disebabkan masa tu posisi aku tengah berbaring...aku just tarik tangan mak dan peluk erat-erat tangan yg mengusap kepala aku tadi. Aku aminkan setiap doa mak tu di dalam hati. Syahdunya rasa...hee >_<


p/s : ya Allah, moga Kau merahmati hidupku di dunia dan di akhirat kelak...amin



Photobucket

Saturday, 18 August 2012

Diari Ramadhan Dylla (2) : Day 29

Assalammualaikum W.B.T

Allahuakbar Allahuakbar Allahuakbar...Lailahaillallahu Allahuakbar...Allahuakbar Walillah Ilhamd...!!

Okay. Takbir raya dah kedengaran di mana-mana. Alhamdulillah. Bersyukur ke hadrat Illahi kerana dengan izin-Nya, sekali lagi kita semua masih dipanjangkan usia untuk menyambut hari kemenangan setelah hampir sebulan kita berpuasa. Bagi yg berjaya menghabiskan sebulan puasa, tahniah kerana anda berjaya melawan nafsu makan dan minum sepanjang Ramadhan kali ini. Moga-moga, nafsu yg lain tu berjaya dilawan juga la hendaknya ye >_<

Iftar terakhir untuk tahun ini bersama seluruh ahli keluarga. Semuanya berhimpun sebelum tibanya waktu berbuka puasa tadi. Bahagia terasa menatap wajah-wajah mak, ayah dan adik-beradik yg lain. Anak-anak buah aku yg berdua tu pun tak kurang juga kecohnya. Masing-masing sibuk nak bercerita tentang perihal diri sendiri. Err...nasib baik si Adam tu tak pandai bercakap lagi. Hanya bunyi-bunyi yg kami semua tak faham pun. Si Azeem jelah...letih sikit nak melayan cerita-cerita dia.

Yg pasti, lepas je waktu solat Isya' tadi, Azeem dah kalut keluarkan bunga api dan mercunnya. Lepas tu kalut juga panggil semua orang menghadap dia main bunga api. Part mercun tu je dia tak berani. Harus la dia tak berani. Kalau dia berani sekalipun, memang ayah dia tak bagi dia main pun. Kang tak pasal-pasal beraya kat spital lak.

Apapun, agak sedih sebab Ramadhan dah berakhir. Tapi, dalam masa yg sama tetap rasa bahagia sebab dapat berkumpul dengan semua ahli keluarga aku. Happy...!!


p/s : tetiba terasa sebak terkenangkan arwah atuk yg dah pergi meninggalkan kami semua...selalu time macam ni mesti atuk yg paling kalut tanya kat mak tentang menu2 yg bakal dihidangkan di pagi raya nanti =(


Photobucket

Friday, 17 August 2012

Diari Ramadhan Dylla (2) : Day 28

Assalammualaikum W.B.T

Alhamdulillah. Selesai sudah puasa yg ke-28. Satu hari suntuk aku dok siapkan jahitan manik kat baju kurung kami tahun ni. Tak beria sangat pun jahitannya. Tapi sakit pinggang juga la. Untuk mak, adik bongsu dan untuk aku sendiri.

Petang tadi mak dan adik dah sibuk-sibuk lap tingkap dan pasang langsir. Aku boleh tolong tengok je. Tangan aku busy la. Asyik pegang jarum je. Even sampai sekarang ni pun masih terasa-rasa macam kena cucuk dengan jarum halus tu...huhu >_<

Yg ni mak punya - design dia pilih sendiri (",)

Yg ni adik punya - design tu dia yg design sendiri...aku jahitkan je >_<

Yg ni pula aku punya - oh, sorry la...tukang jahit punya memang selalu over sikit ^_^

Sekarang tengah layan movie lama - Harry Potter 7 Part II. Tetiba terasa nak tengok. Sebabnya...? Sebabnya baru je lepas "bertekak" dengan ayah pasal drama melayu. Ayah yg nak tengok sangat cerita tu. Tak pasal-pasal dia kutuk pengarah drama. Pelakon pun sekali kena maki. Apa kes..? Pelik pula aku dengan ayah ni. Sebab malas nak dengar dia bising-bising, aku "sound" jelah..."tak nak tengok tak payah tengok la ayah...jangan nak kutuk-kutuk orang pula. Rugi pahala puasa siang tadi..." Aku terus pergi lepas tu. Dengar la ayah membebel tak puas hati sebab aku "sound" dia..hehehe...sorry ayah...bukan nak sound sangat pun. Tapi cam bengang juga sebab ayah dah spoil kan mood kami semua nak tengok tv.

Esok Ramadhan terakhir ke...? InsyaAllah (",)



Photobucket

Diari Ramadhan Dylla (2) : Day 27

Assalammualaikum W.B.T

Hmmm...ni la masalahnya bila dah sampai kampung. Kemalasan meng"update" entri dah tahap melampau ni. Alhamdulillah...aku dah selamat sampai kampng pun tengahari tadi. Sempat singgah workshop...servis kereta dulu. Maklum la, kereta pun nak beraya juga. Service dued time nak raya. Macam tahu-tahu je kan.

Hari ni dah 27 Ramadhan. Maksudnya dah 27 hari kita semua berpuasa. Lagi beberapa hari je lagi kita semua akan menyambut perayaan Aidilfitri. Sedih pula rasanya hati ni nak meninggalkan bulan Ramadhan. Tahun depan entah ada atau tidak peluang untuk bertemu dengan Ramadhan lagi. Moga dipanjangkan usia kita semua ya...amin.

Sampai kampung tadi, mak dan ayah tengah bersantai-santai di atas katil. Sorang kat bilik atas. Sorang kat bilik bawah. Adik bongsu aku tengah sibuk meng"online"kan diri. Aku sampai pun diorang tak sedar. Selalu tu kalau aku balik mesti diorang bentang karpet merah...amboi, melampau! Berangan lebih jelah.

Dah bawa semua barang, baru mak tersedar aku dah sampai. Lepas tu terus cakap-cakap pasal perancangannya nak mengemas rumah. Adoii la mak...sabor ye. Anakmu ini baru je sampai. Memang idak ler nak mengemas rumah time tu juga. Lepas tu mak tak bagi chance juga. Terus cakap pasal nak masak-masak untuk menu Hari Raya nanti. Hahaha...puasa ada lagi la Puan Rahimah, oii...! Kalut sungguh la mak kesayangan aku ni >_<

Berbuka puasa dengan mak dan ayah tu memang 1 anugerah terindah kan. Itu la yg aku rasa. Walaupun dengan menu yg simple, tapi nikmatnya hingga menjilat jari ^_^ Okay...aku ada masa seminggu untuk menikmati masakan mak. Jadi, jangan sia-siakan peluang tu!




Photobucket

Wednesday, 15 August 2012

Diari Ramadhan Dylla (2) : Day 26

Assalammualaikum W.B.T

Aku harus akur yg hari ini sudah pun selesai 26 Ramadhan. Bunyi-bunyi mercun semakin bermaharajalela. Malam esok, mungkin akan kedengaran bunyi meriam pula. Kalau di kampung, bunyi meriam tu memang dah bunyi wajib bila tiba musim perayaan macam ni. Jadi, bersabarlah wahai hati. Tak payah nak melenting sangat. Habis musim nanti, senyaplah balik. Maka amanlah telinga kau, Dylla >_<

Hari ni hari terakhir aku bekerja. Esok dah mula bercuti. Cuti raya. Saja ambil cuti awal. Sebab aku akan kembali bekerja pada hari raya ke-5 nanti. Kebanyakan kawan-kawan di ofis mengambil cuti sehingga ke hari Ahad, raya ke-8. Bagi peluang la pada mereka yg jarang pulang ke kampung. Aku kan dah selalu balik kampung. Lagipun, aku masih bujang. Tentu la orang-orang yg dah berkeluarga ni lebih memerlukan cuti yg lama berbanding aku. Okay. Berkorban. Mulia sangat rasanya...hahahaha

Dan hari ni juga merupakan hari terakhir aku berbuka puasa bersama teman serumah. Dia akan pulang ke kampung pada hari Jumaat nanti. Kenangan yg ada dengan dia pun sekadar kenangan di bazar Ramadhan. Kami belum berkesempatan nak buat kenangan memasak di rumah bujang ni. Mungkin tahun depan, insyaAllah...jika dipanjangkan usia.

Kawan-kawan blogger pun tentu ramai yg dah mula bercuti. Korang berhati-hati ye semasa dalam perjalanan pergi dan balik. Berhati-hati semasa bergembira menziarahi sanak-saudara. Berhati-hati semasa menikmati hidangan yg ada. Jangan terlalu ikutkan nafsu. Kita dah belajar mengawal nafsu selama sebulan. Moga kita dapat kekalkannya sampai bila-bila.

Aku akan balik ke kampung awal pagi esok. Mak ada call petang tadi. Tanya lagi sekali bila anak dara dia ni nak balik. InsyaAllah mak, kita jumpa sebelum Zuhur esok ye ^_^





Photobucket

Ucapan Raya Untuk Semua

Assalammualaikum W.B.T

Risau tak berkesempatan nak meng"update" blog
Maklumlah, mood raya dah semakin menebal dalam diri
Terasa-rasa macam dah berada di kampung >_<




p/s : jemputlah datang beraya di Slim River (",)



Photobucket

Diari Ramadhan Dylla (2) : Day 25

Assalammualaikum W.B.T


Dah 25 Ramadhan dah ni. Ya Allah, cepatnya masa berlalu. Dah nak raya ni. Suasana raya dah terasa-rasa. Pergi mana-mana pun, semua bercakap pasal aktiviti Hari Raya nanti. Lagu raya pun memang dah lama berkumandang. Raya ek...?? Ya Allah, syukurnya kerana masih diberi kesempatan untuk menyambut Hari Raya sekali lagi dalam hidup.

Bila dah bercakap banyak sangat tentang isu sambutan Hari Raya ni, semangat nak balik kampung semakin berkobar-kobar rasanya. Dah boleh packing barang ni rasanya. Banyaknya benda yg nak dibawa balik. Bak kata mak, "duit raya tu jangan lupa...tu yg paling penting!" Amboi ibuku, duit raya juga yg dipesannya >_<

Buka puasa hari ni kat rumah je. Tahun ni memang tak banyak buka puasa kat luar. Baru 3 kali. Bukan apa, rasa lebih selesa kot buka puasa kat rumah. Nak solat ke apa ke, tak payah nak kelam-kabut. Tadi pun masa kat bazar Ramadhan tu, dah tak tahu nak beli apa. Macam dah rasa setiap menu je...hehehe

Hmm, banyak juga sebenarnya makcik-pakcik yg dah mula tutup kedai. Mungkin dah dapat untung banyak kot berniaga kat bazar. So, this is the time for them to shopping raya...yeay!! Kepada makcik-pakcik yg berniaga kat bazar tu, mekasih la ye sebab sediakan menu yg sedap-sedap untuk kami, penduduk kat Bandar Tun Razak ni. Terutamanya bagi diri aku la (",)


Photobucket

Tuesday, 14 August 2012

Kenangan Berpuasa Di Rumah Bujang Part 2

Assalammualaikum W.B.T

Sambungan entri Part 1.

Pasti ramai antara kita yg punya kenangan tersendiri ketika berpuasa di rumah bujang kan...? Bagi diri aku sendiri, memang banyak kenangan sebenarnya. Yg paling aku tak boleh lupakan ialah kenangan ketika berpuasa di Shah Alam.

Masa tu aku menetap di Seksyen 7. Ramainya student UiTM yg tinggal kat kawasan tu. Dan housemate pula salah seorang daripada mereka. Aku...?? Dah bergelar pekerja dah masa tu >_<

Ada sehari tu, balik dari kerja aku terus singgah di bazar Ramadhan. Memandangkan masa tu zaman aku ber"skuter", jadi aku pun sesuka hati jelah park skuter comel aku tu kat tepi-tepi jalan je. By the way...ada banyak lagi la motor-motor lain kat situ. Bukan skuter aku semata-mata la.


Camni la rupabentuk skuter comel aku tu
Kaler merah camni juga la dia >_<

Aku pun dengan ayunya, berjalan la menuju ke bazar sambil memikirkan menu yg patut aku beli. Selalunya aku cari nasi je. Maklumlah, aku ni kalau sehari tak makan nasi memang turun la berat badan ni jawabnya. Lepas dah dapat apa yg aku nak makan, terus la cari balik skuter comel aku tu. Tangan dah seluk poket. Mana pula kunci skuter ni...??? Seluk punya seluk...takde la weh!!! Ah, sudah! Memang cari penyakit. Aku terfikir mungkin tercicir kat bazar.

Aku pun segera la berpatah balik. Sopan je jalan menunduk tau. Padahal nak mencari kunci yg disangkakan tercicir di situ. Tapi, lepas 2 round aku tawaf bazar tu...menyerah kalah la aku. Confirm takde. Duduk termenung kejap tepi skuter tu. Kat mana pula kunci tu hilang...? Fikir punya fikir punya fikir...oh, aku dah terkunci sekali dengan helmet aku kat bawah seat! Alamak!!!

Adoi..memang betul-betul bala ni. Masa tu jam dah pukul 7.00 malam. Tetiba aku nampak housemate aku lalu. Menonong je dia drive. Cepat-cepat aku call dia minta tolong ambilkan kunci skuter spare aku kat dalam bilik. Nasib baik la bilik aku tak berkunci. Tapi.................

Yg si sengal kak Amy ni ** hehehe ** boleh pula dia tak faham apa yg aku cakap. Hampir 15 minit aku tunggu dia. Tak sampai-sampai. Then aku call lagi. Respon dia macam dah faham sangat. So, aku tunggu lagi. Tetiba dah azan. Weh, mana kak Amy ni??? Aku call lagi sekali, baru la dia faham yg aku minta tolong dia ambilkan kunci skuter aku tu dan bawa ke tempat aku menunggu. Ya Allah ya Rabbi...tak faham ghopenya! Jenuh!

Dah nampak dia melenggang dari jauh baru aku rasa lega. Fisrt time weh buka puasa tepi jalan sorang-sorang dan ditemani oleh sang skuter yg comel itu. Kenangan yg paling tak boleh nak dilupakan >_<


p/s : lepas kejadian tu aku sentiasa bawa kunci spare dalam beg..tak nak kena lock lagi (",)



Photobucket

Diari Ramadhan Dylla (2) : Day 24

Assalammualaikum W.B.T

Puasa ke-24. Kat ofis dah meriah dengan lagu-lagu raya. Lampu lip-lap lip-lap pun dah digantung. Bos minta aku anyamkan ketupat untuk dihiaskan kat ofis ni. Anyam ketupat...?? Harus la aku tak tahu!! Semalam, sempat la layan youtube. Tutorial menganyam ketupat. Tapi, sampai ke sudah aku tak dapat tangkap kaedahnya. Ah, give up la! Memang dari dulu pun aku tak pandai nak menganyam ketupat ni. Teringin nak belajar. Tapi, kesabaran tu takde..hehehe >_<




Malam tadi sempat jumpa kawan aku jap. Ambil kuih raya. Banyak juga yg aku order rupanya. Dengan budak-budak ofis punya lagi. Sampai satu kotak! Disebabkan dah lama sangat aku tak jumpa dia, banyak pula topik yg kami borakkan. tujuan nak ambil kuih raya dah jadi macam reunion pula. Nasib baik berdua je ** ada yg ke-3...tapi mamat tu tukang enter-frame je..hahaha ** Kalau la semua staff tempat kerja lama tu ada malam tadi, sure lagi meriah.

So, kuih raya dah ada. Baju raya dah ada. Settle dah part aku kat sini. Selebihnya nanti tunggu kat kampung nanti. Mak ada call semalam. Tanya nak balik hari apa. Mak...mak...aku rasa ni dah kali ke-4 dia tanya. Tak sabar nak beraya ke tak sabar nak buli aku kemas rumah sebenarnya mak ni..?? Huhu (",)


Photobucket

Monday, 13 August 2012

Maaf...Saya Tak Berminat

Assalammualaikum W.B.T

Hari yg penuh dengan kekeliruan dan ketegangan.
Wahai manusia Adam...
Susah benarkah kau nak menerima hakikat bahawa dirimu tidak dapat diterima...?
Cara paling lembut dah aku gunakan untuk "menolak"
Jangan memaksa aku untuk menggunakan cara yg lebih kasar.
 Ya...itu memang aku!
Tapi, aku tak nak berkasar dengan kau.
Jadi...tolong la faham.

Aku dah punya kekasih hati la wehhh!!
Jadi, jangan la cuba-cuba nak mendekati.
Sekadar kawan itu sudah pasti.
Tapi, jangan kau minta lebih dari itu.

Aku dah terima hadiah pertama untuk harijadiku tahun ini.
Harijadi yg belum kunjung tiba pun.
Tetiba hadiah yg sampai dulu.
Dan hadiah tu...aku tak nak la!
Pulangkan...?? Should I...??
Bukan kategori tak beradab kot kalau aku pulangkan balik.

Bukan aku tak faham isi hati kau.
Aku sengaja tak nak faham sebab aku tak nak peningkan kepala.
Tapi, tahniah la...
Sebab kau berjaya buat aku stress hari ni...!


50-50...nak terima ke atau pulangkan balik hadiah ni...???

p/s : aku tak berminat la wehhh...macam mana nak bagi kau faham ni...???


Photobucket

Diari Ramadhan Dylla (2) : Day 23

Assalammualaikum W.B.T

Semangat bercuti tu nampaknya berapi-api dalam diri...amboi!!! Nah...dah sampai kampung pun! Puas hati...huhu >_< Berbuka puasa untuk kesekian kalinya dengan mak dan ayah. Meriah sungguh rasanya walaupun hanya kami berempat je kat sini. Bila dah sesekali dapat makan masakan mak. Macam nilah jadinya. Mak masak sardin je pun dah maveles sangat rasanya :)

Hari ni dah masuk Ramadhan yg ke-23. Alhamdulillah. Persediaan nak menyambut raya tu rasanya dah siap. Tinggal nak mengemas rumah jelah nanti. Tu tak boleh buat sekarang. Nanti tak sempat sampai raya, rumah dah bersepah balik...hahaha...

Tengahari tadi mak ajak ke Tesco. Sempat la shopping barang-barang dapur. Ambil tu ambil ni...tudiaaa, dah lebih RM100...!! Mahal juga harga barang sekarang ni ek ** nampak sangat kau jarang membeli-belah barang-barang dapur kan, Dylla!! **

Dan lepas Isya' tadi, tetiba je mak minta tolong aku check kan tempat untuk dia mengundi nanti. Aku pun dengan penuh semangat meng"online"kan diri. "Mak, nombor ic mak berapa?" Mak pun dengan penuh semangatnya masuk ke bilik nak ambil beg duitnya. Dan tetiba dia keluar dengan muka separa panik, "Kakak, beg duit mak takde la...tercicir kat Tesco ke ye...?" Ah, sudah!! Jangan buat hal, mak! Beg duit kalau dah tercicir kat Tesco memang alamatnya selamat wassalam la kan. 

Cari punya cari memang confirm takde. Terpaksa la aku berharap mak cicirkan beg duit tu kat kaunter cashier. Mungkin cashier tu jumpa dan tinggalkan kat kaunter Customer Service tu. Sampai je kat Tesco tu, baru je nak keluar kereta, "eh, ni haa beg duit mak!" Rupanya terselit kat celah kerusi kereta tu. Adoii la mak! Buat panik seisi rumah je. Pastu kami masing-masing gelak jelah. Dah alang-alang sampai Tesco, aku bodek la mak belanja aku minum Cool Blog tu. Dahaga pula rasanya bila dah kalut cari beg duit yg kononnya tercicir tu...hahaha ^_^

p/s : layan drama melayu kat TV3 tadi...emosi ayah aku tengok drama tu...hahaha!!



Photobucket

Sunday, 12 August 2012

Diari Ramadhan Dylla (2) : Day 22

Assalammualaikum W.B.T

Alhamdulillah. Selesai sudah puasa yg ke-22. Tinggal seminggu je lagi kita semua nak beraya. Pejam-celik dah nak habis pun bulan Ramadhan tahun ni. Sekejap betul rasanya. Mesti korang semua pun rasa macam yg aku rasa, kan?

Awal pagi aku dah bangun. Niat di hati nak ke Jalan TAR. Nak mencari baju raya untuk ayah dan adik lelaki bongsu aku tu. Tahun ni ada rezeki lebih. Boleh la sponsor sepasang baju melayu untuk adik aku. Selalu dia beli sendiri je. Agak susah juga nak mencari baju melayu ni. Nak buat macam mana. Aku sendiri yg tentukan tema warna untuk baju raya keluarga aku tahun ni. Nak tak nak kena la cari juga. Adoiii...ada la rasa menyesal pilih warna turqoise...hehehe

Suasana kat Jalan TAR..?? Ya Allah....sesak bangat!! Aku rasa sesak nafas sekejap dengan manusia yg tersangat la ramainya. Berhimpit-himpit. Lepas je dapat baju melayu tu, aku terus pergi. Tak sanggup nak cuci mata walaupun ada niat nak buat macam tu.

Dan malamnya, aku ke uptown Danau Kota pula. Saja menggatal ikut budak-budak ofis tu. Nak cari t-shirt kata diorang. Tapi kat situ pun punya la ramainya manusia. Lepas dapat sehelai, kami pun give up. Masing-masing tak sanggup nak meredah lautan manusia tu. Dah terasa suasana raya ni. Tak sabar nak bercuti. Jumpa dengan dua orang anak buah aku yg comel-comel tu >_<

Nasib baik la rumah aku kat KL ni tak jauh dengan kampung. Tak payah nak fikir pasal jalan jam ke apa ke. Alhamdulillah (",)



Photobucket

Friday, 10 August 2012

Diari Ramadhan Dylla (2) : Day 21

Assalammualaikum W.B.T

Biru is blue. Itulah kata my officemate merangkap my housemate, cik Roslina. Hari ni, puasa ke-21, kebetulan pula kami berdua pakai baju dengan warna yg sama. Biru! Aku sebenarnya kurang gemar warna biru. Yelah, bila orang yg agak gelap macam aku pakai warna biru, rasa macam tenggelam. Dari dulu tak pernah suka warna biru. Dan baju yg aku pakai hari ni adalah sepasang kebaya labuh pemberian makcik kesayangan aku ketika berusia 16 tahun dulu. Nampak tak Dylla Abas tak mengalami sebarang tumbesaran semenjak umur begitu...?? Hahahaha ^_^


"Biru" kan kami ^_^

Apapun, alhamdulillah...syukur kerana dapat habiskan lagi sehari berpuasa di bulan Ramadhan dengan izin-Nya. Moga-moga kita masih diberi kesempatan untuk berpuasa lagi esok hari. Korang jangan lupa baca niat puasa lak. Aku nak BW. Tapi, internet slow mengalahkan siput dah. Bukan tak boleh bersabar. Tapi, dah sampai tahap tersengguk-sengguk aku depan lappy ni menunggu loading.

Jadi, esok jelah aku BW ye kawan-kawan. Aku tahu banyak entri aku dah missed. Takpe, aku kejar balik! Don't worry (",) Kena tidur awal, sebab lepas sahur esok nak gerak balik Bukit Beruntung jumpa mak dan ayah. Rindu la pulak. Padahal baru je jumpa diorang last week. Gudnite!




Photobucket

Tak Faham Ke Buat-Buat Tak Faham

Assalammualaikum W.B.T

Pernah tak korang menghadapi situasi di mana korang dah berhabis-habisan menjelaskan tentang sesuatu perkara terhadap seseorang, tetapi perkara itu berulang lagi dan yg mengulanginya adalah orang yg sama yg penah korang jelaskan kepadanya sebelum ini....?

Haa..amekaw!! Satu ayat yg sangat panjang sebagai intro entri aku malam ni. Kes buat-buat tak faham atau dalam bahasa yg lebih mudah - TAK FAHAM BAHASA. Mesti ada di antara kita yg melalui situasi macam ni, kan...? Apa perasaan korang jika situasi ni berlaku dalam hidup korang...? Rasa bosan? Menyampah? Malas nak fikir? Atau buat tak tahu?

Kes tak faham bahasa ni sebenarnya amatlah menjengkelkan bagi diri aku. Aku tak pasti orang lain rasa macam mana la. Tapi, kalau setiap kali perkara tu berlaku, dan setiap kali itu juga aku perlu jelaskan...memang akan menimbulkan satu rasa tegang dalam diri. Stress! Memang tak susah nak explain. Explain jelah. Tapi, kalau orang tu jenis yg tak faham-faham walau macam mana sekalipun kita explain pada dia...ada tak rasa nak hantuk kepala dia kat dinding...?

Baru-baru ni berlaku dalam hidup aku sendiri. Ambil contoh diri sendiri je. Senang. Kang bagi contoh orang lain kang - benda tu tak berlaku pun - dah jadi fitnah tu....hahaha  >_< Okay...cerita tentang seseorang yg aku gelarkan sebagai A je. Si A ni tahu sangat tentang hubungan aku dengan sang bf. Aku pernah menceritakan sendiri tentang hubungan kami yg dah sampai ke tahap merancang untuk pergi ke level yg lebih jauh. Tapi, dalam diam...si A ni menaruh hati pula kat aku ** err..maafkan saya kalau ada unsur-unsur perasan di situ ** Tapi, itulah hakikatnya. Si A ni memang berani mati nak men"try" aku walaupun dia tahu aku dah ada bf.

Betul. Baru bf. Belum jadi suami lagi. Tapi, kalau kita dah tahu orang tu dah berpunya, kenapa kita nak kejar orang tu juga? Macam dah takde orang lain ke dalam dunia ni? Aku rasa, nisbah wanita memang sangat melebihi lelaki, kan? Jadi, apa masalahnya...? Aku sangat yakin, ada ramai lagi perempuan yg jauh lebih baik dari aku kat luar sana. Kenapa aku...?

Hmm, pernah beberapa kali aku jelaskan pada dia tentang perkara ni. Tapi, tak faham-faham! Sampai la baru-baru ni, dia meluahkan rasa hati. Amboi, kau ni memang saja nak buat musuh dengan aku ke A...? Untuk pengetahuan korang, Si A ni memang pernah rapat dengan aku dulu. Aku memang deal kerja dengan dia. Jadi, kerap la berjumpa. Terus rapat. Tapi, itu sebelum aku perasan yg dia lain macam. Lepas aku rasa dia macam "syok" kat aku, pelan-pelan aku jauhkan diri. Bukan sebab aku takut jadi apa-apa pada hubungan aku dengan sang bf. Tapi, aku takut aku TERkecewakan si A tanpa niat.

Jadi, macam mana cara terbaik aku nak jelaskan pada si A supaya dia tak berharap pada aku...? Aku dah cakap dengan cara yg tersangat la baiknya. Tapi masih tak faham. Cara apa lagi yg patut aku gunakan supaya dia boleh faham dengan sefaham-fahamnya...? Tolong aku wehhh!!!


p/s : pening bila dia ajak buka puasa berdua next week...dah tolak, but he keep asking - dengan harapan aku menukar fikiran...arghhhh!





Photobucket

Diari Ramadhan Dylla (2) : Day 20

Assalammualaikum W.B.T

Rasa lain macam bila seharian tak update blog. Sedangkan diari Ramadhan mesti nak kena update hari-hari. Adoiii...jiwa kacau la sejak akhir-akhir. Macam-macam benda yg jadi. Sampai mood jadi tak tentu hala. Kejap okay. Kejap hancus. Apapun, syukur ke hadrat Illahi kerana kita semua dah selamat menghabiskan puasa yg ke-20.

Jadi, misi mencari malam Lailatul Qadar sudah bermula, kan...? Macam mana...? Kat tempat aku ni, seperti biasa la. Solat Tarawih 8 rakaat. Dan diteruskan pula dengan bacaan al-Quran hingga ke tengah malam. Kemudian, pukul 4 pagi ada Qiamullail pula. Dan selepas itu, majlis bersahur beramai-ramai. Best kan? Malangnya, aku tak dapat nak join Qiamullail tu. Kalau nak buat pun, kena buat sendiri kat rumah.

Sehingga ke hari ni, aku belum pernah lagi berQiamullail sepanjang Ramadhan tahun ni. Cuma sempat bangun untuk Solat Sunat Tahajjud, dan terus bersahur. Sempat la baca al-Quran sementara nak tunggu masuk waktu Subuh. Keadaan yg paling nikmat bila kita dapat menunaikan solat fardhu ketika waktunya. Hati pasti terasa sangat tenang.

Itu je yg termampu aku buat. Nampak gayanya macam nak kena tambah lagi je. Hmm, alhamdulillah sangat sebab komitmen hanya tertumpu pada diri aku sendiri. Kalau aku ada komitmen lain, tentu aku ada alasan untuk susah mengerjakan semua ibadah-ibadah tambahan ni, kan? InsyaAllah, jika kita dah berniat nak beribadah ikhlas kerana Allah S.W.T, pasti kita diberi kesempatan itu (",)


Photobucket

Thursday, 9 August 2012

Diari Ramadhan Dylla (2) : Day 19

Assalammualaikum W.B.T


Majlis Berbuka Puasa bersama kawan-kawan seUniRazak
dan
Majlis Perpisahan Mohd Fauzi Azlan (HR Dept.)


Yg diraikan - Mohd Fauzi - berbaju hitam
Yg lain-lain - tukang enter frame >_<
  
Me n Senior Exec. kat Unirazak ni - Wan Muin


Muka bosan tunggu makanan yg tak sampai-sampai

Tudiaaa...mai dah!!
My feveret si Tomyam Kung..huhu (",)
Photoshoot sebelum makan
Masing-masing muka tahan lapar

Photoshoot selepas makan
Muka kekenyangan...burppp...alhamdulillah..ngee :p
And the total bill...!!


Photobucket