They're My Best Buddies

Thursday, 17 May 2012

Kuat Sentap...Masalah Ke...??

Assalammualaikum W.B.T

Agak-agak nak bagi alasan apa lagi bila aku lambat update blog hari ni...? Sibuk...? **alasan biasa** Internet slow...? **rasa ok je** Dah tu...apa lagi...?? Malas kot...? **hahahaha...paling tepat!!**

Okay..tak nak malas-malas. Hari ni nak bercerita tentang perilaku manusia yg paling selalu berlaku di mana-mana je...KUAT SENTAP **amboi Dylla...huruf besar sangat kau letak ye...siap bold kan pula tu** Menurut kamus aku sendiri, kuat sentap ni adalah orang yg cepat terasa bila diri disindir atau dipermainkan. Apa maksud kamus korang pula..? Share details, please (",)

Senang cakap macam ni la, orang yg kuat sentap ni sebenarnya terlalu banyak bermain dengan emosi. Bila terlalu banyak bermain dengan emosi, emosi akan menjadi kurang stabil. Jadi, bila dah emosi kurang stabil, mula la nak sensitif, kan? Orang usik-usik sikit pun nak terasa. Masalah ke orang macam ni...?

Bagi aku, memang bermasalah sebenarnya nak berurusan dengan orang yg macam ni. Aku tak nafikan, ada masa aku pun boleh jadi kuat sentap juga. Disebabkan aku ni jenis yg malas nak fikir hal remeh-temeh, jadi aku biarkan je. Tapi, tengok kes juga la. Bukan semua kes aku nak menyentap la. Agak-agak kes berat, baru la aku boleh menyentap dengan jayanya...hoyeah!!

Macam mana nak berhadapan dengan orang yg macam ni...? Mengikut pengalaman aku sendiri la ye, orang-orang yg macam ni tak perlu nak dipujuk-pujuk dah. Dia nak sentap...? Biarkan je. Sebab, selalunya dia akan kembali seperti biasa bila emosi dia dah pulih. Itulah, main lagi emosi. Kan dah susah. Orang bergurau pun nak ambil hati, stress, tension, bla bla bla.

Jadi, kepada orang-orang yg kuat sentap ni, please behave yourselves. Jangan sampai orang lain memandang anda dengan perasaan yg menjengkelkan. Ada masa kita boleh la merajuk. Bukan tak boleh langsung. Cuma, fikir dulu la..."releven ke aku merajuk untuk hal sekecil ini...?" Kalau rasa tak releven langsung, buang terus je niat nak menyentap tu. Tak payah nak merajuk bagai la. Tarik muka 14. Annoying la beb...!!


Google

p/s : kadang-kadang aku layan juga perangai manusia yg kuat sentap ni...but most of the time...boleh jalan la..malas nak fikir...hahaha...gila jahat aku (",)


Post a Comment