They're My Best Buddies

Friday, 4 May 2012

Broga Hill, Semenyih

Assalammualaikum W.B.T

Ahad lepas, aku dan sekumpulan staff di UniRazak ni beraktiviti di Broga Hill. Aku pasti ramai yg familiar dengan tempat ni, kan? By the way...program ni dah lama terperam. Minggu berganti minggu, bulan berganti bulan, akhirnya terlaksana juga. Punya la susah nak plan walaupun tak ramai yg join.

Apapun, alhamdulillah sebab kumpulan kami selamat pergi dan kembali. Tiada yg cedera. Hanya kepenatan yg singgah dan mengambil masa 1-2 hari untuk hilangkannya...hahaha

Malam sebelum bertolak ke sana, kami sempat menonton wayang, midnight show - The Avengers. Filem tu memang best!! Err..tu pendapat peribadi aku la. Bagi sesiapa yg belum tengok, silakan tengok. Tak rugi punya (",)

Lepas tu, ikutkan plan asal, kami akan ke uptown Serdang sebaik saja selesai menonton. Tapi, entah macam mana plan tergendala disebabkan beberapa isu yg timbul. Menunggu beberapa orang kawan yg nak join mendaki Broga Hill tu pun dah makan masa yg lama. Kebetulan, malam tu ialah malam perhimpunan BERSIH. Jadi, ada kawan yg datang dari arah Petaling Jaya tu dah tersangkut pula. Banyak jalan yg ditutup. Akhirnya, kami la pula yg terpaksa menjemput dia.

Kami bertolak ke sana hampir pukul 4.30 minit pagi. Tiba saja di exit Semenyih tu, singgah sekejap di Petronas berhampiran. Masa tu aku rasa dalam pukul 5.15 minit pagi. Aku terus mencadangkan untuk mencari masjid terhampir untuk menunaikan solat Subuh sebelum mendaki. Alhamdulillah, kumpulan kami sempat berjemaah dengan penduduk setempat.

Setibanya di kaki Broga Hill tu, kami tak berlengah lagi untuk memulakan langkah. Wahhh...agak gelap cuaca pagi tu. Nasib baik beberapa orang antara kami ada yg membawa lampu suluh. Tapi, bagi sesiapa yg terlupa nak bawa lampu suluh pun tak jadi masalah sebab ada peniaga yg menjualnya di sana.

Tak pasti berapa lama masa yg kami ambil untuk tiba di puncak, tapi kami memang banyak kali berhenti. Ada beberapa orang di dalam kumpulan kami yg tak begitu lasak. Jadi, aktiviti mendaki ni agak mencabar sikit la bagi mereka. Macam mana pun, aku kagum juga la dengan semangat yg mereka ada. Tetap gigih mendaki walaupun baju dah basah lenjun dan nafas pun hampir tercungap-cungap. Aku?? Alhamdulillah. Sedikit penat. Tapi, berkat berkhemah di Lata Hammer minggu sebelumnya membuatkan aku sangat-sangat bersyukur dengan stamina yg ada. Dan yg paling penting, aku tak lenguh-lenguh kaki (",)

Tak nak cerita panjang lagi ** walaupun dah panjang rasanya entri ni ** enjoy de pictures!!



Serius jatuh cinta dgn superhero ni..hahaha


Aktiviti santai di perkarangan UniRazak lepas menonton wayang



Kami antara terawal yg tiba di puncak Broga Hill



Subhanallah...indah sungguh ciptaan-Mu Ya Allah
Suasana ketika matahari nak terbit


Masa ni hari dah cerah...tapi kami tak boleh teruskan perjalanan
sebab menunggu dua orang kawan yg belum tiba
 

Cantikkan view belakang tu...??
Suka sangat gambar ni (",)



Peace...!!


Melompat lebih tinggi...!!


Iye...kami berdua je perempuan yg join aktiviti ni


Jejaka-jejaka UniRazak yg masih bujang..ehem..ehem..


Okay...it's time to go back


Perjalanan balik yg lebih mencabar
Trek yg licin tu betul-betul menguji kestabilan badan...hahaha


Selamat tiba di kaki bukit Broga
Next time kami datang lagi ya...!!!


p/s : serius best aktiviti ni...lagi best kalau dapat buat dengan geng-geng blogger (",)





Post a Comment