They're My Best Buddies

Friday, 22 April 2011

Jgn Tertipu Dgn Skim Pinjaman Mudah

Merujuk kepada tajuk di atas (chewahh..macam nak menaip surat rasmi plak..) aku nak cerita sikit la pasal PIHAK yg kononnya menawarkan bantuan pinjaman kewangan kepada sesiapa yg memerlukan. Mereka memberi jaminan kepada sesiapa yg memohon utk memberi kelulusan segera. Syarat pun sangat mudah. Kiranya siapa yg nak pinjam memang senang la. TAPI..rupa-rupanya mereka adalah konspirasi yg menipu duit orang ramai. Macam mana pula tu..??? Pihak yg tak bertanggungjawab ni kononnya suruh orang-orang yg nak buat pinjaman bank in dulu duit Caj Perkhidmatan (Service Charge). Lepas tu baru proses-proses seterusnya akan dijalankan : Surat perjanjian la..surat itu la..surat ini la..bla bla bla...

Part yg paling best bila ada sesetengah PIHAK ni yg cuba mengugut orang-orang yg nak withdraw (tak jadi pinjam selepas permohonan berjaya..tapi belum bayar duit caj perkhidmatan tu..) dengan mendakwa akan membawa kes ke Akta Tribunal Perkhidmatan. Hahahaha..gile!! Aku rasa diorang ni tak faham kot maksud Tribunal tu apa. Mengugut orang lain, tapi sebenarnya bagi idea kat orang lain utk saman diorang.

So..kawan-kawan semua..kalau ada yg terbaca kononnya PIHAK macam ni berdaftar dengan Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan..jgn la percaya. Sebab apa yg aku tahu, kebanyakan institusi kewangan memang kena mendaftar dgn kementerian pun. Cuma kes PIHAK yg tak bertanggungjawab ni..bukan bagi bantuan kewangan, tapi menipu duit orang. Kesian kat orang-orang yg memang ada masalah kewangan tu. Ingat kan dapat bantuan, sekali kena tipu pula. Ish..ish..ish..macam ni punya kes pun ada juga.

Kalau tak percaya.. kawan-kawan boleh try klik link kat bawah ni
http://www.carigold.com/portal/forums/archive/index.php?t-194851.html

Ada banyak komen-komen tentang kes penipuan macam ni. Boleh jelaskan lagi pemahaman korang (",) Aku ada terjumpa 1 syarikat yg beroperasi macam ni (selepas diberitahu oleh seorang kawan yg dah tertipu..) Memang best la. Dah la boleh apply online..syarat senang gile. Kelulusan terjamin. Perghhhh..kalau ada yg terdesak sgt tu, baik pinjam kat 'Along'..ada la juga dpt duit walaupun interestnya na'uzubillah (kalau tak melibatkan diri dgn 'Along' lebih baik lagi..) Syarikat yg aku maksudkan tu ialah Easy Payment Credit Sdn Bhd. Ni blog syarikat tu. Senang-senang view ler..boleh tambahkan bilangan visitor kat blog diorang..huhu :p Aku siap post komen lagi..hentam kaw-kaw bagi pihak kawan aku yg dah tertipu tu. Tapi, selalunya komen-komen menghentam macam ni diorang akan delete je..nampak sangat..

http://easypaymentcredit.wordpress.com/2010/09/07/pinjaman-peribadi-secara-online-lulus-segera/#comments

Kepada sesiapa yg nak cuba nasib..SELAMAT MENCUBA..!!! Hehehe...

Sharing is Caring (",)

Wednesday, 13 April 2011

Kisah Budak-Budak Office Yg BEST..!!!

Tersebutlah kisah, budak-budak office ku yang bermacam ragam..bermacam gaya. Ada yang bagus. Yang tak bagus tak payah cerita la kan. Ada yang happy go lucky. Ada yang masam mencuka. Jenis yang takde perasaan pun ada..hati plastik!! Hahahaha...pendek kata memang macam-macam ada la (",)


Kisah yang paling best ialah kisah aku dan department ku. Kami sebenarnya 3 orang je dalam department ni (lepas Manager ku di'expired'kan perkhidmatannya..). Tapi, ada la seorang budak dari department lain yang suka benar datang melepak dan join kami. Department aku ni memang 1 Malaysia. Ada 1 Melayu, 1 Cina dan 1 India. Yang Melayu tu tentulah aku kan. Datang kerja ok je. Tapi nak bangun pagi tu agak liat la. Punch card tak pernah awal..huhu :p Yang Cina tu pulak (merangkap bos kecil..) memang sangat-sangat workaholic. Datang kerja awal. Tak pernah merah la punch card dia. Lepas tu tak pernah ponteng kerja. Sakit-sakit pun datang kerja juga. Takde m.c dalam record dia. Mengular memang jauh sekali la. Perghhh..memang salute la orang macam ni. Gile kerja!! Yang seorang lagi..si India tu..karektor sangat ok. Tapi bab kerja memang out. Datang kerja buat syarat je. Hari-hari lewat. Meja dia..na'uzubillah..tak serupa meja dah. Banyaknya dokumen yang masih menunggu giliran untuk difailkan. Tapi, dia agak rajin bila ada kerja luar. Memang jenis suka outdoor punya manusia. Hmm..macam-macam..

Kisah lain pula..hmm department atas. Aku..??? Sangat suka naik atas untuk fotostat dokumen-dokumen..naik untuk bergosip..naik untuk mengadu nasib..naik untuk kerja punya hal..jumpa bos-bos!! Budak-budak department atas atas sangat-sangat best. Sebab tu suka naik atas. Walaupun terpaksa membakar sangat banyak kalori setiap hari, tapi berbaloi. Mereka adalah orang-orang yang sangat low-profile (bagi si perempuan..) dan orang-orang yang sangat kelakar (bagi si lelaki..) Jadi..hidup sangat bermakna dengan orang-orang yang macam ni berada di sekeliling..betul tak..??

Kisah yang lebih best adalah kisah department sebelah. Huh..cakap pasal budak-budak sebelah ni, memang tak boleh habis 1 hari. Agak-agak kalau tulis kat blog pun, mau sepanjang-panjangnya..hehe :p macam-macam perangai..macam-macam jenis..macam-macam hal. Itulah kesimpulanyang boleh disimpulkan untuk diorang. Buat hal dengan orang lain tapi selalu rasa diri sendiri betul. Buat kerja ikut dan..lepas tu selalu merungut busy..takde masa nak buat hal lain. Tapi..dekat monitor pc tu terpampang 'mukabuku' masing-masing. Best gile kerja bila 8 jam sehari tu hanya 2-3 jam je input yang sepatutnya. Yang selebihnya sendiri mau ingat la. Pelik..tapi benar. Cuma, masing-masing dah besar kan. Tahu tanggungjawab sendiri, jadi tepuk dada tanya selera la. Takkan nak kena tunggu orang tegur kot..?? Mungkinkah faktor bos yang sporting yang menyebabkan mereka jadi begitu..?? Hmm..letak 'bos kecil' aku tengok..confirm diorang jadi macam aku juga. Kerja..kerja..kerja!!

Lagi 1 kisah..department yang agak terasing sikit dari yang lain-lain. Mereka masih di blok yang sama..cuma unit yang berbeza. Tapi, line telefon pun lain. Sebab tulah rasa mereka sedikit terasing. Dan sebab itu juga la, salah seorang dari diorang selalu datang melepak di department aku, macam yang aku dah ceritakan kat atas tu. Department yang 1 ni dah la terasing..budak-budaknya pula diam-diam belaka. Nak dengar suara diorang punya la payah. Tapi, diorang ok. Friendly cuma tak berapa banyak cakap (",)

Department paling last yang nak dikisahkan ialah department paling atas antara yang teratas. Mereka adalah orang-orang yang suka merancang..huhu :p Diorang ni tak ramai. Macam department aku juga..bertiga je. Tapi diorang ada manager. Yang bertiga ni..semuanya perempuan melayu terakhir..eh, terakhir ke..?? Hahaha..tapi diorang la yang paling 'gila' kat sini. Kelakar. Happening. Apa-apa event pun mesti panggil diorang sekali. Kalau ada salah seorang dari diorang pun dah cukup meriah. Kalau ada tiga-tiga..gamat la jawabnya!! Pendek kata..diorang ni penglipurlara la di sini. Jangan marah ye kawan-kawan!!

Seronok juga bila bercerita perihal budak-budak office yang best ni kan..? Macam-macam ragam. Bila projek ni dah habis, mesti teringat kat diorang semua. Walau macam mana pahit atau manis sekalipun hubungan tu, kenangan masa kat sini agak susahla nak dilupakan. So, dah ada 1 chapter baru dalam novel hidup aku. Chapter yang ke 29..hahahaha (",)