They're My Best Buddies

Thursday, 22 December 2011

Transformasi Diriku - Bukan Sekadar Menutup Aurat

Assalammualaikum W.B.T

Dah lama tak buat entri tentang transformasi diri aku ni. Cheh, macam la nak jadi para robot Transformer tu. Kecoh je nak cerita. Hehe..tak kisah la..itu je idea yg aku ada buat masa ni nak update blog.

Okay..berbalik kepada tajuk. Bukan sekadar menutup aurat. Aku fokuskan kepada diri aku sendiri setelah melalui zaman transformasi dan setelah melihat keadaan persekitaran. Bila melihat keadaan diri sendiri.. alhamdulillah, walaupun berseluar jenas, berskirt labuh, ber t-shirt, tapi aku akan pastikan yg pakaian aku tu tidak terlalu pendek atau singkat.

Sebelum berhijrah begini, aku memang selalu perhatikan gelagat orang ramai. Bila aku pandang sekeliling, terutamanya perempuan yg bertudung, aku selalu tertanya, kenapa mereka boleh bertudung tapi memakai baju yg berlengan sangat pendek..? Atau berbaju sangat ketat..? Atau berpakaian sangat singkat sehingga boleh menampakkan sebahagian dari kulit badan..? Takut aku melihat keadaan begini. Aku selalu berdoa, kalau la satu hari nanti aku bertudung ** alhamdulillah..dah tertunai pun doa aku (",) janganlah aku menjadi sebahagian dari orang-orang begini.

Maaf la, takde niat nak mengutuk apatah lagi nak menghina. Aku cuma rasa pelik. Selesa ke bertudung bila berpakaian begitu..? Hmm..tepuk dada tanya la iman. Kalau kita bertudung ikhlas kerana Allah S.W.T dan kerana memenuhi tuntutan-Nya, insyaAllah kita akan faham dengan lebih jelas tentang konsep berpakaian yg diwajibkan, terutamanya ke atas umat Islam la.

Aku sendiri pun belum sempurna lagi menutup aurat. Memang aku bertudung. Memang aku tidak memakai yg terlalu ketat, singkat dan sebagainya. Tapi, kadang-kadang aku suka juga sinsing lengan baju panjang yg aku pakai. Dan kadang-kadang aku pakai juga baju-baju yg berlengan 3/4 tu. Aku masih dalam proses untuk menyempurnakan aurat aku ni. InsyaAllah.
Post a Comment