They're My Best Buddies

Friday, 9 December 2011

"Dia memang pemalu..."

Assalammualaikum...

Hari ni kena post entri awal sikit sebab kejap lagi pukul 10 ada briefing session pula. Alhamdulillah, rezeki pagi ni 2 keping roti gardenia dengan Lady's Choice peanut butter + teh o panas betul-betul mengenyangkan perut aku yg bersaiz S ni..hehehe

Apa kena-mengena roti peanut butter tu dengan tajuk entri aku ni..? Memang takde kena-mengena pun. Nak cerita tentang si pemalu. Tapi, nak bagitahu juga pasal breakfast aku pagi ni (",)

Okay la. Back to the main point. "Dia memang pemalu..." Siapa dia yg dimaksudkan..? Takde sesiapa. Aku nak bercerita secara am. Orang-orang yg pemalu ni selalunya mesti pendiam, setuju...? Aku setuju. Kalau korang tak setuju tak tahu la kan. Tapi, bagi aku, secara peribadinya, aku selesa dengan orang-orang macam ni. Tak banyak cakap. Pasti tak banyak kerenah.

Google
TAPI...haa, ada tapi pula Dylla ni!! Okay, tapi orang yg pemalu ni selalunya akan menyebabkan orang lain berasa tak selesa dan menyampah ** oppsss...agak kasar bunyinya tu! Tak selesa sebab apa..? Menyampah sebab apa..? Sebabnya orang di sekeliling akan mula berfikir yg tak best tentang si pemalu. Mula la keluar dialog-dialog yg tak dingini seperti :

"Aku senyum kat dia tadi, dia buat tak tahu. Pandang muka aku, tapi muka dia blur gila!"

"Aku tanya sepatah, dia jawab sepatah. Dia tak suka cakap dengan aku ke ye..?"

"Alah, dia tu depan kita je malu, tapi belakang kita mungkin tak macam tu kot..."

Haa..korang pun mesti pernah ucapkan dialog ni, kan? Tipulah kalau tak pernah. Aku kongsi sedikit la pengalaman aku berkawan dengan si pemalu. Si pemalu ni sebenarnya ada banyak kategori. Antaranya :

1. Pemalu dengan kaum berlawanan
** Kategori begini selalunya tak banyak menimbulkan masalah. Diorang okay je sebenarnya. Cuma malu dengan kaum yg berlawanan jenis. Tapi dengan kaum sejenis, diorang memang takde masalah.

2. Pemalu dengan orang ramai
** Okay, tak kisah dia lelaki atau perempuan...tapi dia malu dengan sesiapa jua. Orang macam ni keBANYAKkannya jenis yg kurang keyakinan diri. Mungkin dia selalu rasa diri dia tak sehebat orang lain. Jadi, dari situ akan menimbulkan perasaan malu untuk berdepan atau bergaul dengan orang lain.

3. Pemalu depan orang je
** Errr...ada ke kategori macam ni..?? Ada...sebab aku dah jumpa! Depan orang lain dia memang malu-malu kucing gitu. Tapi, kat belakang orang, dia la diva! Tapi, orang macam ni tak akan menimbulkan masalah sebab dia selalunya suka buat hal sendiri je. Dia akan jadi normal bila dia bersama dengan kawan-kawan rapatnya.

Jadi, janganlah kita memandang serong kepada si pemalu ni. Mereka memang begitu. Mungkin kalau kita sentiasa beramah-mesra dengan mereka boleh membantu mereka untuk menjadi kurang pemalu, kan?

Kesimpulannya, kepada yg si pemalu mungkin boleh mula menanamkan keyakinan dalam diri yg anda sama saja dengan manusia lain. Jangan terlalu memandang rendah pada diri sendiri. Kita semua ada kelebihan dan kekurangan. Hanya keyakinan diri saja yg membezakan antara sesama kita.

p/s : dulu-dulu aku pun pemalu juga..ye ke..?? hoho :)




Post a Comment