They're My Best Buddies

Tuesday, 27 September 2011

Mencari Keredhaan Illahi


Abi Abbas R.A berkata Rasulullah S.A.W telah bersabda :
"Sesiapa yg menyebabkan kemurkaan Allah kerana mencari keredhaan manusia, Allah akan memurkainya dan Allah akan menjadikan setiap keredhaan itu benci terhadapnya. Dan orangbyg mencari keredhaan Allah, walaupun dibenci oleh setiap manusia nescaya Allah akan meredhainya dan menjadikan setiap yg menbencinya itu redha terhadapnya sehingga keredhaan Allah itu menghiasi dirinya, percakapannya dan amalannya nescaya dia akan mendapat perhatian dari Allah S.W.T"

Setiap dari kita, umat Islam khususnya, hendaklah sentiasa berusaha untuk mencari keredhaan Allah, di dalam setiap perbuatan dan amalan seharian. Keredhaan Allah itu merupakan puncak pengharapan di dalam hidup setiap manusia di atas muka bumi ini. Kita boleh mencapai keredhaan Allah itu dengan melakukan segala yg diperintah-Nya dan meninggalkan segala yg dilarang-Nya.

Seperti yg kita semua tahu, keredhaan Allah itu akan menjamin kebahagiaan hidup kita di dunia dan di akhirat kelak. Siapa yg tak mahu hidup bahagia, kan..? Bukan kejayaan semata-mata dapat menjamin kehidupan yg bahagia. Kejayaan yg dicapai tanpa redha Illahi tidak akan membawa erti.

Maksud firman Allah S.W.T dalam Surah At-Taubah ayat 62 :
"Mereka bersumpah kepada kamu dengan nama Allah untuk mendapat keredhaan kamu, padahal Allah dan Rasul-Nya jualah yg lebih berhak mereka mendapat keredhaannya, jika benar mereka orang yg beriman"

Jadi, janganlah kita mencari keredhaan manusia selain dari keredhaan Allah. Tidak perlu untuk hidup dengan belas ihsan manusia sedangkan kita dimurkai oleh Allah. Na'uzubillah. Sentiasalah mengharapkan petunjuk dan hidayah Allah untuk memperkuatkan lagi keimanan kita terhadap-Nya. Ini akan mendorong kita untuk melakukan kebajikan dan menghalang kita dari melakukan kerosakan dan kejahatan.

Wallahu'alam.

p/s : Semoga kita semua akan terus berusaha untuk menjadi umat yg lebih baik...amin (",)
Post a Comment