They're My Best Buddies

Wednesday, 17 August 2011

"Zanx, arini akak masak gulai lemak ayam ye.."

Perghhh...gulai lemak ayam kot..!! Memang la tak susah. Tapi, sebab dah terjanji kena la tunaikan, betul tak..? Dah lama juga tak makan gulai lemak. Macam best je. Aku pun dah ingat-ingat lupa la macam mana nak masaknya. Nak roger ibu tersayang kang kena fire lak. "Tulah, mak suruh belajar masak, kakak tak nak. Asyik nak minta resepi je..!" Ish, tak payahla tanya mak.


Aku rasa bahan-bahannya tak la remeh sangat :

Ikan atau ayam (ikut selera korang la..)
1 biji kelapa (amik santannya sahaja)
2 ulas bawang putih
2 biji bawang merah
Beberapa biji cili padi (bagi yang suka pedas la)
1 batang serai
1 helai daun kunyit
1/2 inci halia (hiris halus)
1 sudu kerisik
Beberapa biji tomato

Dan cara nak masaknya pun tak la sesusah mana :

1. Tumbuk bawang putih, merah dan cili sehingga halus. Ikut tahap kehalusan yang korang suka la ye. Kalau susah sangat, blend kan aje..senang.

2. Masukkan santan ke dalam periuk dengan api yang sederhana. Lepas tu masukkan bawang putih, merah dan cili padi yang dah ditumbuk tu. Lepas tu, masukkan je bahan-bahan yang lain termasuk la ayam atau ikan tu.

3. Kerisik tu optional la. Kalau nak sedap boleh campur sekali. Kalau tak campur pun takpe je :)

4. Lepas tu letak la serbuk kunyit sikit nak bagi kaler dia bertukar kuning. Haa..tak pernah lagi la rasanya makan gulai lemak ayam kaler putih. Gulai lemak sayur tauge ada la kot..huhu :p

5. Pastu campur la tomato sikit. Tomato kena masuk akhir sekali. Nanti lembik sangat dah tak sedap.

6. Tunggu sampai masak. Dah siap. Senang kan..??

Okay la, Zanx. Rasanya menu buka puasa kita hari ni memang Gulai Lemak Ayam la..hehehe. Kalau ada sesiapa nak resepi yang lebih best, boleh la view kat MAT GEBU punya blog.

p/s : Selamat Berbuka Puasa...!!
Post a Comment