They're My Best Buddies

Friday, 26 August 2011

Hari ni hari Jumaat

Assalammualaikum

Selamat pagi BLOGgers...!!

Ntah apa-apa je tajuk entri. Tak tahu nak letak tajuk apa. Kang letak takde tajuk kang macam kurang menarik lak entri ni. Cheh, macam la letak tajuk entri aku ni jadi menarik sangat..hehe


Memang hari ni hari Jumaat pun. Jumaat ke-4 dalam bulan Ramadhan ni. Selalu kalau hari Jumaat kan macam relax sikit kat ofis. Boleh la nak bersenang-lenang. Hari ni aku tak busy sangat. Tapi, tak la free juga. Hmm..sempat la BW jap pagi tadi (",)

Apa sejarah dan kelebihan di sebalik hari Jumaat ni..?? Haa..siapa tahu..?? Kalau ada yg tahu tu, alhamdulillah. Kepada siapa yg masih samar-samar tentang kelebihan hari Jumaat, meh baca entri ni. Kasi terang sikit!!

1. Penghulu segala hari

2. Nabi Adam A.S diciptakan dan disingkirkan dari Syurga

3. Selamat dari fitnah kubur bagi yg meninggal pada hari Jumaat

4. Makbulnya doa di antara 2 Khutbah Jumaat

5. Sunnah memotong kuku - Allah akan menyembuhkannya dari penyakit dan memberikannya keselamatan

6. Hari berlakunya Kiamat

Tu antara kelebihan yg aku tahu. Ada banyak lagi yg lain. Jadi, ambil la kesempatan untuk beramal pada hari Jumaat ni. Banyakkan berdoa. Moga-moga doa kita diterima dan dimakbulkan oleh Allah.

Wallahu'alam.

Post a Comment