They're My Best Buddies

Monday, 1 August 2011

BEN ASHAARI : Ramadhan #1 : Sahur Di Kala Budak

Assalammualaikum W.B.T


Klik banner atas sini kalau nak join..!!

Ish...excited ni nak share kenangan ketika bersahur, berpuasa dan berbuka di kala budak. Haa..ada 2 kenangan yang tak boleh nak dilupakan. Paling best la rasanya kenangan ni.

Kenangan 1
Ayah : Umur kakak dah berapa tahun ni..?
Aku : 5 tahun (menjawab sambil tunjuk 5 jari kat tangan)
Ayah : Umur 5 tahun dah kena mula puasa
Aku : Puasa..????
Ayah : Esok ayah kejutkan bangun sahur, okay..?
Aku : Tapi, abang tak puasa pun tahun lepas (sambil buat muka tak puas hati)
Ayah : Oh, abang sakit. Sebab tu dia tak boleh puasa (abang aku ada asma yg serius..tak boleh skip ubat..so, dia mula belajar puasa umur 7 tahun)
Aku : Kalau macam tu kakak pun sakit la juga esok. Tak payah bangun sahur. Yeay!!
Ayah : ??????????

Kenangan 2
Aku : Nurse..hari ni saya puasa. Tak boleh inject..
Nurse : Takpe dik. Kena Inject tak batal puasa
Aku : Tapi, saya tengok kawan-kawan saya semua minum air lepas kena inject. Ayah saya marah kalau saya buka puasa
Nurse : Oh, tu sebab mereka memang tak puasa
Aku : Bukan sebab nurse bagi diorang gula-gula sebab kena inject ke..??
Nurse : ????????

Hahahaha..setiap kali puasa pasti aku akan ingat kenangan ni. Tak tahu la ayah aku atau nurse tu masih ingat lagi ke tak (",)

Cakap pasal buka puasa aku paling suka makan laksa. Sebenarnya tak la suka sangat. Tapi, aku dengan ayah ada misunderstanding. Sekali aku beli, dia ingat aku suka. Lepas tu hari-hari dia belikan untuk aku. Aku pula..?? Terpaksa la makan hari-hari sebab ayah dah beli. Lama-lama terus melekat. Nak buka puasa mesti makan laksa dulu.

p/s : Laksa mak aku buat paling best..!!


Post a Comment